Malatya Battalgazi ilçe sağlık müdürlüğü beslenme danışmanlığı birimine başvuran kişilerin beslenme durumu ile öfke düzeyi ve anksiyete durumu arasındaki ilişkilerin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Öfke, incinme, engellenme vb. durumlarda kişilerin gösterdiği saldırganlık olarak tanımlanır. Anksiyete ise kişilerin duyduğu fazla miktarda uzun süreli kaygıdır. İnsanların tükettikleri besinler duygu durumunu, davranışlarını, sosyal ilişkilerini etkilemektedir.Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte kesitsel bir çalışma olan bu çalışmanın evrenini Malatya Battalgazi İlçe Sağlık Müdürlüğü Beslenme Danışmanlığı Birimi'ne 01.08.2018-01.12.2018 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Örnek büyüklüğü evren büyüklüğü bilinmeyen örneklem hesaplama yöntemi ile n= (1.64)2.0.3.0.7/ (0,05)2 formülü ile 225 olarak hesaplanmıştır. Örneklemin %80'ine ulaşılmıştır.Bulgular: Çalışma grubundaki kişilerin yaş ortalaması 36.99±12.94'tür. Çalışmaya katılan kişilerin %25.6'sı erkek, %74.4'ü kadın'dır. Kadınların anksiyete düzeyleri erkeklerin anksiyete düzeyinden anlamlı olarak daha yüksektir(p<0.05). Yılda birkaç kez tereyağı tüketenlerin öfke kontrolü alt boyut puan ortalaması on beş günde bir, haftada bir iki kez, haftada üç beş kez, her gün ve her öğün tüketenlerden anlamlı olarak yüksektir (p<0.05).Sonuç: Bu çalışmada kişilerin yarısından fazlasında anksiyete bozukluğu görüldüğü ve margarin, yumurta, çay ve taze sebze tüketiminin anksiyete oranını etkilediği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, anksiyete, öfke Aim: Anger, hurt, frustration, It is defined as the aggression shown by people in situations. Anxiety is an excessive amount of long-term anxiety felt by people. The foods people consume affect their mood, behavior and social relations.Material and method: The universe of this study, which is a descriptive cross-sectional study, consists of individuals over the age of 18 who applied to the Nutrition Consultancy Unit of Malatya Battalgazi District Health Directorate between 01.08.2018-01.12.2018. The sample size was calculated as 225 with the formula n = (1.64) 2.0.3.0.7 / (0.05) 2 using the unknown sample calculation method. 80% of the sample was reached.Results: The average age of the people in the study group is 36.99 ± 12.94. 25.6% of the people participating in the study are men and 74.4% are women. The anxiety levels of women are significantly higher than the anxiety levels of men (p <0.05).The anger control sub-dimension mean score of those who consumed butter several times a year was significantly higher than those who consumed every fifteen days, once twice a week, three or five times a week, every day and every meal (p <0.05).Conclusion: In this study, it was concluded that more than half of the individuals had anxiety disorders and consumption of margarine, eggs, tea and fresh vegetables affected the anxiety rate.Keywords: Nutritional status, Anger, Anxiety
Collections