TEZLER: Recent submissions
Now showing items 21-40 of 47
-
Bir doğrultuda bileşik eğilme etkisindeki simetrik donatılı kolonlarda betonarme manto ile güçlendirmenin kolon moment taşıma kapasitesindeki güvenilirlik artışına etkisinin araştırılması
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-22)Bu çalışmada betonarme manto ile güçlendirilen 250x300 mm, 300x300 mm, 300x400 mm, 300x500 mm, 300x600 mm, 300x750 mm, 300x900 mm, 400x400 mm, 400x500 mm, 400x600 mm, 400x800 mm ve 500x500 mm kesitli 12 adet bir doğrultuda ... -
Bayburt ilinde doğal olarak bulunan Berberis vulgaris L. ve Berberis crataegina DC. yabani meyvelerinin biyokimyasal karakterizasyonu
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-17)Yabani meyveler üzerine olan ilgi ve bu meyvelerin kullanım yoğunluğu son yıllarda müthiş bir şekilde artmaktadır. Bu kapsamdaki en önemli yabani meyvelerden biri de Berberis türleridir. Antioksidan aktivitesi ve biyokimyasal ... -
Tarihi yığma yapıların performans analizi: Geleneksel Bayburt evi örneği
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-13)Türkiye'de 1990'lı yıllarda başlayan depreme dayanıklı yapı tasarımları ile depremin yıkıcı etkisi karşısında oldukça mesafe kat edilmiştir. 2007 yılında yürürlüğe giren Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar ... -
Cimin üzümü (Vitis vinifera L.) ve Kemah cevizi (Juglans regia L.) karışımı (Saruç) ile üretilen probiyotik (Saccharomyces boulardii) dondurmaların bazı kalite özellikleri
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-26)Bu araştırmada, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun herkesimi tarafından sevilerek tüketilen dondurmaya çeşitli fonksiyonel özellikler kazandırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla; 2 farklı oranda (%10 ve %20) Saruç ... -
Geleneksel kefir danelerinden izole edilen laktik asit bakterileri ve mayaların tanımlanması ile bu mikroorganizmaların bazı fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-15)Bu çalışmada Türkiyenin çeşitli illerinden (İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Erzincan) temin edilen altı adet geleneksel kefir daneleri aktifleştirildikten sonra Laktik Asit Bakterileri ve mayaların izolasyonu, tanımlanması ... -
Modern teknikle üretimi gerçekleştirilen Bayburt karın kaymağının bazı biyokimyasal, mikrobiyolojik ve organoleptik özelliklerinin araştırılması
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-19)Bu çalışmanın amacı, Bayburt Karın Kaymağı'nın bazı karakteristik özelliklerini ortaya çıkarmak ve bu ürün için standart bir üretim metodu belirlemektir. Bu amaçla geleneksel yöntemle üretilen örnekler, alternatif ... -
Bayburt taşı olarak bilinen tüflerin çimento üretiminde mineral katkı olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-05)Çimento, yapının dayanımını ve maliyetini etkileyen en önemli bileşendir. Ancak çimento üretimi sırasında ortaya çıkan CO2 dünya üretiminin %8'ini oluşturmaktadır. Bununla birlikte çimentonun özelliklerini iyileştirmek ... -
Erzurum ili Horasan ilçesi içme suyu şebeke hattının farklı boru tipleri için netcad programıyla tasarımı ve maliyet analizi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-28)Günümüzde nüfusun artmasından dolayı yaşam alanları genişlemekte olup, mevcut kullanılmakta olan içme suyu şebeke sistemleri yetersiz kalabilmektedir. İçme suyu şebekelerinin yapım masrafları çok yüksek meblağlara ulaştığından ... -
İstanbul ilindeki toplu yemek üretim tesislerinde ISO 22000 gıda güvenliği sistemleri uygulamalarında karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-19)Toplu yemek üretimi gerçekleştiren tesislerde gıda güvenliğine verilen önemin, ortaya çıkan problemlerin ve bunların çözümlerine yönelik yapılanların incelenmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmaya 100 kişi dahil ... -
Düşük plastisiteli killerin kireçle stabilizasyonunda inceliğin etkisi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-28)Zemin stabilizasyonu zayıf mühendislik özelliklerine sahip olan bir zeminin çeşitli yöntemler kullanılarak iyileştirilmesidir. Bu çalışmada, yüzeysel zemin stabilizasyonu kapsamında kireçle stabilizasyon ele alınmıştır. ... -
Farklı ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin süt ve süt ürünleri tüketim algısı ve davranışlarının belirlenmesi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-21)Bu çalışma kapsamında Iğdır ilindeki farklı ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin süt ve süt ürünleri tüketim algısını ve davranışlarını belirlemek amacıyla dört farklı lisede (Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, ... -
Geleneksel turşulardan izole edilen laktik asit bakterilerinin çeşitli ağır metalleri bağlama kapasitesinin belirlenmesi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-09)Laktik asit bakterileri (LAB) probiyotik türlerin birçoğunu da içeren fermente ürünlerin oluşmasında temel olarak rol oynayan ticari mikroorganizma grubudur. Son yıllarda birçok LAB türü probiyotik ve fermente ürünleri ... -
Tarihi yığma yapıların performans analizi: Okul binası örneği
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Türkiye'de tarihi ve kültürel değeri olan birçok yapı bulunmaktadır. Bu yapılar farklı zaman ve kültürlerin birikim ve tekniklerini yansıtmaları bakımından büyük önem taşımaktadırlar. Günümüz teknolojisi ile inşa ... -
Bayburt trası ile geri kazanılan asfaltın bitümlü sıcak karışımlarda kullanılabilirliği
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-28)Günümüz dünyasındaki genel görüş, var olan kaynakların daha verimli ve etkin bir şekilde kullanılması yönündedir. Motorlu taşıt sayısındaki hızlı artış ve beraberinde yeni yolların yapılması ve/veya mevcut yollardaki ... -
Kayseri ilinde genel kullanım amaçlı binalarda ısı pompası kullanımının maliyet analizi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-29)Gelişen teknoloji ve artan dünya nüfusuyla birlikte enerji tüketimi de her geçen gün artmakta ve günümüzde enerjinin yaklaşık %30'u binalarda iklimlendirme amaçlı kullanılmaktadır. Bu bağlamda, binalarda tüketilen ... -
Rosa pimpinellifolia L. (Koyungözü) meyvesinin bazı fizikokimyasal özellikleri ile antioksidan aktivite ve fenolik profilinin belirlenmesi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-08)Bu çalışmada, Bayburt ilinde doğal ve yabani olarak yetişen R. pimpinellifolia L. meyvesi incelenmiştir. Bu meyve siyah kuşburnu olarak bilinmekte olup yerel halk tarafından koyungözü olarak adlandırılmaktadır. Bu meyvenin ... -
Şırnak yöresinde üretilen balların fiziksel ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-11)Muazzam bir bitki örtüsüne sahip olan Türkiye, bal üretimi bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini almaktadır. Üretilen balların kalitesi ve biyolojik aktivitesi floraya göre değişim göstermektedir. Bu ... -
Bulanık istatistiksel proses kontrol tekniği ile bims hafif yapı malzeme üretiminin analizi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-16)İstatistiksel Proses Kontrolü (İPK), üretim çıktılarının ürün özelliklerini belirlenen kalite aralıklarında yapılmasını kontrol eden, sağlayan ve standart dışı üretimin önüne geçmede mühendislerin kullandığı en önemli ... -
Farklı kurutma yöntemlerinin hünnap (Zizyphus jujuba Mill.) pestilinin fizikokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-24)Bu çalışmada, doğal yayılma alanları içerisinde ülkemizin de olduğu, yüksek besin değerine sahip olan hünnap meyvesinden pestil üretimi gerçekleştirilmiştir. Farklı kurutma ortamlarında (kurutma kabininde (60 ̊C, 70 ̊C ve ... -
Resveratrol ilavesinin klasik ve probiyotik kültür kullanılarak üretilen yoğurtların bazı kalite nitelikleri üzerine etkisi
(BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-04)Bu araştırmada polifenolik bir fitoaleksin olan resveratrol, günlük diyetimizin en önemli besinlerinden olan yoğurda ilave edilerek her yaş gurubundan bireylerin tüketebileceği fonksiyonel yoğurtlar üretmek amaçlanmıştır. ...