Van Gölü`nde yaşayan İnci kefali (Chalcalburnus tarichi, pallas, 1811) balığı`ndaki vitamin E miktarlarının yüksek performanslı sıvı kromataografisi (HPLC) ile tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
l.ÖZ Bu araştırmanın materyalini Van Gölü balığı (İnci Kefalı) Chalcalburnus tarichi oluşturmuştur. Çalışmada İnci Kefalı balığının yumurta, karaciğer ve kasnıdaki vitamin £ (a-tokoferol ve y-tokoferol)'nin varlığı ve miktarı yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) metodu kullanılarak belirlenmiştir. Ektraksiyon yönteminin uygulandığı bu araştırmada vitamin E bileşikleri (a- tokoferol ve y-tokoferol), ODS (150x4.6 mm) kolonunda, sürükleyici faz olarak metanol kullanılarak tayin edildi. Vitamin E eksitasyonu 295 nm, emisyonu 340 nm dalga boyunda, flouresan dedektör vasıtasıyla analiz edildi. a- tokoferol ortalama değerleri yumurta örneğinde 78.38 ± 4.59ug/g, karaciğer örneğinde 150.7 ± 10.1 ug/g ve kasta 24.48 ± 1.92 ug/g olarak bulunmuştur, y- tokoferol ortalama değerleri ise incelenen yumurta, karaciğer ve kas örneklerinde sırası ile, 1.397 + 0.249 ug/g, 1.253 ± 0.178 ug/g ve 1.532 ± 0.184 ug/g değerlerini almıştır. Metanol ekstraksiyonunda, a- tokoferol için geri alma oranları % 103-109 arasında, y-tokoferol için ise % 88-93 arasında olmuştur. Anahtar kelimeler: Balık, İnci Kefali, Chalcalburnus tarichi, Vitamin E, a- tokoferol, y- tokoferol, HPLC 2. ABSTRACT In this research, the amounts of vitamin E in egg, liver and muscle of Van Lake fish (Inci Kefali) Chalcalburnus tarichi have been determined by using high performance liquid chromatography (HPLC) method. In the study one extraction methods were used to analyse the samples in this method metanol were used as extraction solvents. Vitamin E compounds (a- tocopherol ve y- tocopherol) have been separated on ODS (150x4.6 mm) column eluting with methanol as mobil phase. The detection of a- and y- tocopherol has been performed by means of fluorescence detector at 295 nm (excitation) and at 340 nm (emission). In methanol extraction, the average values of a-tocopherol concentration in egg was 78.38 ± 4.59 ug/g, in liver was 150.7 ±10.1 ug/g, in muscle was 24.48 ± 1.92 ug/g, the average y- tocopherol concentration were found as 1.397 ± 0.249 ug/g, 1.253 ±0.178 ug/g, 1.532 ±0.184 ug/g, respectively. In methanol extraction, while the recovery rations for a- tocopherol were within 103-109 % and the same values of y- tocopherol were found within 88-93 %. Key Words: Fish, Inci Kefali, Chalcalburnus tarichi, Vitamin E, a-tocopherol, y- tocopherol, HPLC.
Collections