Van ve yöresinde Hamdani koyunlarının verikleri ve morfolojik özelliklerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
1.ÖZ Bu araştırma Van ve yöresinde yetiştirilen Hamdani koyunlarının verimleri ile morfolojik özelliklerinin araştırılması amacı ile yapılmıştır. Araştırmada, döl verimi için 105, süt verimi için 64T ergin canlı ağırlık, yapağı verimi ve yapağı özellikleri için 91, morfolojik özellikler için 90 baş koyun kullanılırken, süt emme döneminde (büyüme) 87, besi performansının tespitinde 21, vücut ölçüleri ile kesim ve karkas özellikleri için 12 baş kuzu kullanılmıştır. Koyunlarda, doğum oram %92 ve bir batında kuzu sayısı 1.04 dür. Laktasyon süresi ortalama 229.88 gün olup, laktasyon süt verimi ortalama %7.45 yağlı 142.36 kg dır. Laktasyon süresince günlük süt verimi 615.94 g dır. Bu çalışmada Hamdani koyunlarının ortalama ergin canlı ağırlığı 58.06 kg, kirli yapağı verimi 2.41 kg, yapağı randıman, %56.91 ve. cidago yüksekliği 61.65 cm olarak bulunmuştur. Kuzularda doğum ağırlığı ortalama 4.66 kg olup, sütten kesim ağırlığı (90 gün) 21.59 kg dır. 0-90. günler arası günlük canlı ağırlık artışı ortalama 192.00 g. dır. Doğum tipinin canlı ağırlık üzerine, doğumda ve büyümenin bazı dönemlerinde p<0.01 düzeyinde önemli olmuştur. Sütten kesim yaşında kuzuların yaşama gücü %95.05 olarak bulunmuştur. Beside günlük canlı ağırlık artışı 206.00 g iken ortalama tüketilen kesif ve kaba yem. miktarları sırası ile 0.16 kg. ve 1.26 kg. dır. Ortalama 39.22 kg. canlı ağırlıkta kesilen kuzularda karkas randımanı % 46.61, kuyruk yağı ağırlığı 2.5 kg ve oranı ise % 13.59 olarak tespit edilmiştir. 2. ABSTRACT This study was concerned on the research of the yield and morphologic of characteristics of Hamdani sheep in Van areas. In this study, 105 for fertility, 64 for milk production, 91 for live weight and wool yield and characteristic, 90 for morphological characteristics, 87 for suckling period in ewes and lambs, 21 for fattening performance, 12 for body measures and slaughter, and carcas characteristics were used. Birth, rate per 100 ewes was 92% and lamb count for one birth was 1.04. Avarage lactation periyod was 229.88 days, milk yield was 142.36 kg with avarage fat rate 7.45. Milk yield per day was 615.94 g during the lactation. Mature live weight was 58.06 kg. Dirty wool yield was 2.41 kg, wool profite was 56.91%, weithers height was 61.66 cm. Mean live weight of the lambs was 4.66 kg at birth, weaning weight 21.59 kg, at 90th day. Mean daily live weight gain was 192.00 g 0-90* days. The effect of birth type to live weight was found as significant (p<0.01) some period of birth and growth. Survival rate at weaning was. 95.05%. Mean daily live weight gain was 206 g during the fattening. Mean daily consumption of forage and consantrates were 0.16 kg and 1.26 kg. Dressing percentage for lambs that slaughtered at 39.22 kg was 46.61 %.Tail fat weight, was average 2.55 kg and percentage was found as 13.59 %.
Collections