Show simple item record

dc.contributor.advisorOdabaşıoğlu, Fuat
dc.contributor.authorArslan, Mikail
dc.date.accessioned2021-05-08T12:59:34Z
dc.date.available2021-05-08T12:59:34Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706620
dc.description.abstractBu araştırma saf ve melez (Dorset Down x Morkaraman (Fi) ve Corriedale x Morkaraman (Fi)) Morkaraman kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özelliklerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın besi döneminde her genotipte 10 baş erkek ve 10 baş dişi olmak üzere 3 genotipte toplam 60 baş, kesim ve karkas özelliklerinin incelenmesi için de planlanan kesim ağırlıklarında (35, 40 ve 45 kg) her genotipten 3 baş erkek ve 3 baş dişi olmak üzere toplam 54 baş kuzu kullanılmıştır. Besi döneminde ortalama canlı ağırlık artışı ile 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kaba ve kesif yem miktarları bakımından gruplar arası farklılık önemli (p<0.05 ve p<0.01); beside geçen süreler bakımından ise gruplar arasında farklılık önemsiz bulunmuştur. Üç kesim grubunda soğuk randıman, karkasta but, kol ve sırt ile karkasta et, yağ ve kemik oranlan bakımından gruplar arası farklılık önemli bulunmuştur (p<0.01). MLD kesit alanı bakımından 35 ve 45 kg'hk kesim gruplarında genotipler arası fark önemli (p<0.01); 40 kg'hk kesim grubuyla diğer gruplar arasındaki fark ise önemsiz bulunmuştur.
dc.description.abstractThis research has been conducted purebreed and cross-breed (Dorset Down x Morkaraman (Fi) and Corriedale x Morkaraman (Fi)) Morkaraman lambs to examine the fattening performance slaughter and carcass characteristics. In the present study, a total of 60 lambs were used in the fattening period. Data were obtained on ten male and ten female lambs for each three genotype groups. For the determination of slaughter and carcass traits, fiftyfour lambs were used. The lambs which three male and three female for each genotype slaughtered were in 35, 40 and 45 kg live weight. There were significant differences between gruops for amonts of forage and concantre for 1 kg daily weight gain (p<0.01 and p<0.05); there was no significant differences between groups for the times of fattening period. İn also 3 slaughter groups, there were significant differences between groups for cold carcass percentange, percentage of leg and shoulder with percentage of lean, fat and bone (p<0.01). For Eye Muscle (MLD) area, there were significant differences between genotypes groups 35 and 45 kg slaughter groups (p<0.01). Differences between 40 kg slaughter groups and other slaughter groups were not statistically significant.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleSaf ve melez (Dorset Down x Morkaraman (F1) ve Corriedale x Morkaraman (F1)) Morkaraman kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri
dc.title.alternativeThe fattening performance, slaughter and carcass charecteristics of pure and crossbreed (Dorset Down x Morkaraman (F1) and corriedale x Morkaraman (F1)) Morkaraman lambs
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMeat yield
dc.subject.ytmCarcass characteristics
dc.subject.ytmLambs
dc.subject.ytmHybridization
dc.subject.ytmFattening performance
dc.identifier.yokid79522
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid79522
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess