Arpaya dayalı yumurta tavuğu rasyonlarına farklı enzim katkılarının çeşitli verim özellikleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ı.oz Bu araştırma, mısır yerine arpanın değişik enzim katkılarıyla yumurta tavuğu karma yemlerinde enerji kaynağı olarak kullanılma olanaklarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 540 adet 22 haftalık yaşta yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Araştırma, her birinde 60 tavuk bulunan 3'ü kontrol (%60 mısır, %30mısır+%30 arpa, %60 arpa) toplam 9 grupta yürütülmüştür. Her grupta kendi içinde 6 alt gruba ayrılmıştır. Araştırmada betaglukanaz (Allzyme BG), ksilenaz (Allzyme PT) ve amilaz (Allzyme AB) etkinliğine sahip enzimler, her birinden %0.05 düzeyinde olmak üzere, betaglukanaz, betaglukanaz+ksilenaz yada betaglukanaz+ksilenaz+amilaz düzeninde %30 ve 60 arpa kapsayan grupların her birine ayrı ayrı katılmıştır Araştırma 135 gün sürmüş ve araştırma sonunda, gruplar arasında canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yumurta verimi, yemden yararlanma, yumurta kalitesi (yumurta ağırlığı, özgül ağırlığı, san rengi, şekil indeksi, kırılma mukavemeti, kabuk kalınlığı, Haugh birimi, san indeksi, ak indeksi), kan serumunda glikoz ve kolesterol düzeyleri ile iç organlarda ağırlık ve ve ince barsak uzunluğu gibi parametreler bakımından önemli bir farklılık görülmemiştir. %30 ve %60 oranında arpa içeren enzimsiz gruplarda kirli yumurta ve dışkıdaki nem oranı önemli (p<0.01) derecede artarken, enzim ilavesiyle kirli yumurta ve dışkıdaki nem oranlan önemli (p<0.01) derecede azalmıştır. Yine %60 oranında enzimsiz arpa kapsayan grupta yumurta san rengi önemli (p<0.01) derecede azalmış, bunlara enzim ilavesinin ise yumurta san rengi üzerinde önemli bir etkisi görülmemiştir Anahtar kelimeler: Yumurta tavuğu, arpa, enzim ilavesi, yumurta verimi, yumurta kalitesi. 2. ABSTRACT This experiment was conducted to investigate in order to compare diets based either corn or two different level of barley in laying hens. Diets based on barley were fed with or without different enzyme supplementation. In this experiment were used totally 540 laying hens from 22 to 42 weeks of age. There were 9 dietary treatments with six replicates per treatment. Three basal diets (controls) were diesigned 60% corn, 30% corn+30% barley and 60% barley. Betaglucanase (Allzyme BG), xylanase (Allzyme PT) and amylase (Allzyme AB) were added at rate of 0.05% in order to betaglucanase, betaglucanase + xylanase or betaglucanase + xylanase + amylase to 30% and 60% barley containing groups, respectively. The experimental period lasted 135 days and there were no significant differences among groups for live weight gain, feed consumption, egg yield, feed conversation, egg quality (egg weight, specific gravity, yolk color, form index, egg brokenness resistance, shell thickness, Haugh units, yellow index, albumin index), levels of blood serum glucose and cholesterol, weight of visceral organs and small intestines length. Dirty eggs and manure moisture content increased significantly in the 30% and 60% barley containing and without enzyme groups (pO.Ol), but enzyme addition decreased this parameters. Yolk color score decreased significantly 60% barley containing and without enzyme group (p<0.01), but there were no significant effect of enzyme supplementation on the yolk score in this group. Key Words: Laying hens, barley, enzyme suplementation, egg yield, egg quality.
Collections