Değişik rasyon kombinasyonlarının rumen kuru madde yıkılımı, bazı rumen sıvısı ve kan parametreleri ile ham maddelerinin sindirilme dereceleri ve azot birikimi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ı.oz Bu çalışma, farklı enerji (arpa ve kurutulmuş şeker pancarı posası (KŞPP)) ve protein kaynaklarının (soya küspesi (SK), pamuk tohumu küspesi (PTK), formaldehitle muameleli soya küspesi (FMSK), formaldehitle muameleli pamuk tohumu küspesi (FMPTK) ve üre) kombine edilmesinin rumende kuru madde yıkılımı ile bazı rumen sıvısı ve kan parametreleri üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma iki deneme halinde yürütülmüştür. Deneme I' de bu yem maddeleri kullanılarak 12 adet yem karması (2x6) oluşturulmuş, kontrol grubu olarak ticari besi yemi kullanılmıştır. Rumen kuru madde yıkılımı, yem kombinasyonları arasında genelde benzer bulunmuştur. Formaldehit muamelesi küspe içeren karmalarda, ilk saatlerde görülen düşüklük, inkubasyon süresinin uzamasıyla ortadan kalkmıştır. Rumen pH değerleri, bütün örnekleme saatlerinde, genelde rumen sıvısı için öngörülen optimum değerlerde (5.5-7.0) seyretmiştir. Rumen sıvısı NH3-N değerleri arpalı gruplarda, KŞPP'li gruplardan daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Formaldehit muamelesi KŞPP'li karmalarda NH3-N düzeyini düşürmüştür (PO.01). Asetik asit ve propiyonik asit miktarının enerji kaynağından etkilenmesi değişkenlik gösterirken, bütirik asit değerleri arpalı gruplarda, KŞPP'li gruplardan yüksek bulunmuştur (PO.01). Formaldehit muamelesi propiyonik asit miktarını etkilememiş, ancak SK içeren arpalı gruplarda asetik asit miktarı artmıştır (P<0.05). Bütirik asit miktarı, hem SK ve hem de PTK içeren gruplarda bu muameleden olumsuz etkilenmiştir (P<0.05). Kan serumu total protein miktarı karbonhidrat kaynağından etkilenmiş ve KŞPP'li gruplarda elde edilen değerler, arpalı gruplardan yüksek bulunmuştur (P<0.01). Kan serumu üre-N değerleri ise değişkenlik göstermiştir. Deneme IF de ticari besi yeminin yanısıra Arpa+FMSK, KŞPP+FMSK ve KŞPP+SK+PTK karmaları kullanılmıştır. Bu karmalara ait kuru madde, organik madde, ham protein, ham selüloz, ham yağ ve azotsuz öz maddelerin sindirilme dereceleri benzer bulunmuştur (P>0.05). Azot dengesi deneme sonuçlarında da azot birikimine ait değerler, benzer bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Değişik Rasyon Kombinasyonları, Rumen Yıkılabilirliği, Eş Zamanlı Yıkılabilirlik, Uçucu Yağ Asitleri, Total Sindirilebilirlik, Azot Birikimi v 2. ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the effects of different combinations of different energy ( barley, and dry sugar beet pulp (DSBP)) and protein sources (soybean meal (SBM), cotton- seed meal (CSM), SBM treated with formaldehyde (FTSBM), CSM treated with formaldehyde (FTCSB), and urea) on ruminal DM degradabilities, and some rumen fluid and blood parameters. This study consisted of two experiments. Twelve combinations from above feed stuffs (2x6) were created and a commercial feed used as control in experiment I. Ruminal DM degradabilities were similar among combinations containing protein sources treated with formaldehyde with increasing incubation times. Rumen pH values were around optimal pH values suggested for rumen fluid (5.5- 7.0) at all sampling times. Ruminal NH3-N concentrations were significantly greater (p<0.01) in animal fed barley as energy source compared with animals fed DSBP as energy source. Formaldehyde treatments of protein sources reduced ruminal NH3-N concentrations in animals fed DSBP as energy source (p<0.05). Acetic and propionic acid concentrations have been effected from energy source, but butyric acid concentration was significantly higher in animals fed barley containing groups compared with animals fed DSBP containing groups. Formaldehyde treatment did not affect propionic concentrations, however, propionic acid concentrations were significantly higher (P<0.05) in animals fed barley + SBM combinations compared with animals fed other combinations. However, butyric acid concentrations were negatively affected from the treatment containing both SBM and CSM combinations (P<0.05). Serum total protein concentrations were affected by energy source and it was higher in DSBP containing groups compared with barley containing groups. However, serum urea-N concentrations were similar among different diets. A commercial diet, barley-FTSBM, DSBP-FTSBM and DSBP-SBM-CSM combinations were utilized in experiment II. Digestibilities of dry matter, organic matter, crude protein, crude cellulose, crude oil, N-free extract and N-relation were similar among all treatments. Key Words : Different Ration Combinations, Ruminal Degradability, Energy- Protein Synchronization, Volatily Fatty Acids, Total Digestibility, Nitrogen Retention VI
Collections