Çuha çiçeği (Oenothera biennis) yağının diabetik ratlarda bazı hormon ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Diabetes mellitus; insülin salgılanmadaki yetersizlik ve hedef dokularda insüline karşı gelişen direnç ile karakterize, genetik kökenli, morbidite ve mortalitesi yüksek olan bir hastalıktır. Bitkisel kaynaklı birçok aktif madde ve onların ticari preparatları diabetes mellitus ile ilgili çalışmalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Araştırmada Yüzüncü Yıl Üniversitesi Deney Hayvanları Ünitesi'nden sağlanan olan 300-350 gram canlı ağırlıkta 7-8 haftalık 32 sağlıklı Wistar Albino dişi rat kullanıldı. Birinci Grup: Kontrol olarak tutulmuş olan 8 adet rata yem ve su dışında herhangi bir bileşik verilmedi.İkinci Grup: Diyabet grubundaki sekiz adet ratın deney öncesi kan şekerleri ölçüldü. Ratlara 45 mg/kg tek doz streptozotosin i.p. yoldan uygulandı. 72 saat sonra kuyruk veninden alınan kan örneklerinde glukoz düzeyleri saptandı kan şekerleri 250 mg/dl ve üzerinde olanlar diyabetik olarak kabul edildi ve olarak adlandırıldı.Üçüncü grup: Çuha çiçeği grubuna 8 adet rata ağızdan sonda ile 0,1 ml/rat/gün dozunda çuha çiçeği yağı 20 gün süreyle verildi. Dördüncü Grup: Diyabet+Çuha çiçeği yağı grubunda sekiz adet ratın deney öncesi kan şekerleri ölçüldü. Diyabet grubundaki tüm uygulamalara ilaveten eş zamanlı olarak 0,1 ml/rat/gün dozunda çuha çiçeği yağı sonda ile ağızdan 20 gün süreyle verildi.Deneysel uygulamalardan sonratlardan kalp doğrudan kanüle edilerek kan örneği alındı ve Biyokimyasal parametrelerin çalışılabilmesi için alınan kan ve elde edilen plazmalar numaralandırıldı. HDL, LDL glukoz, kolesterol, trigliserit,total lipid ,VLDL ,östrojen ve .progesteron düzeyleri otoanalizörde spektrofotometrik olarak yapıldı.Diyabetli grupta azalan HDL miktarı yükseltilirken,progesteron hariç diğer tüm parametrelerde yükselen düzeyler çuha çiçeği yağı ilavesiyle azaltılıp normal değerlere doğru çekilmiştir. Diyabetli grupta glukoz düzeyi 390 mg/dl iken bu gruba çuha çiçeği yağı verilince miktarın 275 mg/dl ye düşmesi antidiyabetik etkinin mükemmel bir ispatıdır.Bunun yanında çuha çiçeği yağının önemli bir bileşeni olan GLA' (ɤ linoleik asit) nın oldukça çarpıcı HDL yükseltici- LDL düşürücü etkisi bu çalışmada açıkça gösterilmiştir. Koç İ .The effect of evening primrose (Oenothera biennis ) oils on the some hormones and biochemical parameters of diabetic ratsYYU, Institute of Health Sciences, Department of Veterinary Biochemistry, MSci Thesis, Van-2016.Diabetic mellitus is a genetic disease that has deficiency in insulin secretion , insulin resistance in target tissues with high morbidity and mortality. Many active ingredients of plant origin and their the commercial preparations area widely used in studies on diabetes mellitus. In the study, 32 healthy female Wistar albino rats, weighing 300-350 grams and age of 7-8 weeks, were obtained from the Experimental Animal Breeding Unit of the University of Yuzuncu Yil. The first group: 8 rats, no compound other than water and foods were given and were kept as controls. Second group: blood samples from 8 rats were measured before the experiment. The rats received 45 mg / kg single dose streptozotocin intraperiteonally. After 72 hours, glucose levels were detected in blood samples taken from the vein of the tail. Blood sugars of 250 mg / dL and over were accepted as diabetic and were designated as the diabetic groups. Third group. 8 rats received evening primrose oil with oral gavage 0.1 mL / rat / for 20 days. Fourth group: glucose levels of blood samples of rats were measured .The rats received 45 mg / kg single dose of streptozotocin intraperiteonally .Then,all applications of the diabetes group were followed ,additionally evening primrose oil 0.1 ml / rat / day gavage orally for 20 days were administered and accepted as diabetes+evening primrose oil group.After experimental applications, blood samples were taken directly from the heart of rats .In order to study the biochemical parameters, each rat was numbered and the plasma was separated. The levels HDL, LDL, glucose, cholesterol, total lipids, VLDL, estrogen and progesterone were spectrophotometrically measured by using Autoanalyzer . While decreasing HDL levels, in all parameters were increased except progesterone were reduced by the addition of evening primrose oil and decreased in normal values in the diabetic group. The glucose level in the diabetic group was 390 mg / dL, while the reduction of this amount to 275 mg / dL is an excellent prognosis for the antidiabetic effect of evening primrose oil. In addition, the lowering LDL- increasing HDL effects of GLA(γ-linoleic acid),an important ingredient of evening primrose oil was quite striking and clearly shown in this study.
Collections