Van`da tüketime sunulan inci kefali (alburnus tarichi, güldenstädt 1814) ve bazı balık türlerinde ağır metal düzeylerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Van'da satışa sunulan inci kefali (Alburnus tarichi), hamsi (Engraulis encrasicholus), gökkuşağı alabalığı (Onchorynchus mykiss), levrek (Dicentrarchus labrax), istavrit (Trachurus trachurus) ve palamut (Sarda sarda) balık türlerinde halk sağlığı yönünden önem taşıyan kadmiyum, arsenik, kurşun, kalay, cıva ve nikel ağır metallerin varlığı araştırıldı. Bu ağır metallerin halk sağlığı açısından potansiyel bir sağlık tehlikesi oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi amaçlandı. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, Van balık pazarlarından toplanan altı balık türünde genel olarak incelenen balık örneklerinin bazılarında Kodeks Alimentarius ve Türk Gıda Kodeksinde izin verilen arsenik, cıva, kadmiyum, kurşun ve kalay ağır metal konsantrasyonlarından daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Analiz edilen birçok balık örneğinde yasal sınırlar aşılmıştır. Nikel için belirlenmiş yasal limit yoktur. Sonuç olarak, analiz edilen bazı balık örneklerindeki ağır metal seviyelerinin halk sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturabileceği sonucuna varılmıştır. This study was carried out in order to investigate cadmium, arsenic, lead, tin, mercury, and nickel heavy metals, which are important in term of public health and their existence in the fish species pearl mullet (Alburnus tarichi), anchovy (Engraulis encrasicholus), rainbow trout (Onchorynchus mykiss), sea bass (Dicentrarchus labrax), perche (Trachurus trachurus) and bonito (Sarda sarda) sold in the Van. It was aimed to determine whether these heavy metals, pose a potential health hazard with regards to the public health. The results obtained from this study show that the six fish species collected from the Van fish markets and analyzed in some fish samples are generally higher than the arsenic, mercury, cadmium, lead, and tin heavy metal concentrations allowed by the Codex Alimentarius and Turkish Food Codex. In many analyzed fish samples legal limits were considerably exceeded. For nickel not established legal limits.As a result it was concluded that the heavy metals levels in analyzed some fish samples could be posed a potential risk in term of public health.
Collections