Bazı elma ve armut çeşitlerinde kimyasal seyreltmenin seyreltme oranı, meyve kalitesi ve meyvelerin bazı pomolojik özellikleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
40 6. ÖZET Bu çalışma seyreltmenin Misket elması, Williams, Koskia ve Limon armut çeşitlerinde meyve seyreltmesi, 1. kalite meyve oranı ve meyvelerin bazı pomolojik özellikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Meyve seyreltme oranı bakımından Misket elmasında seyreltme oranı, uygulamalara göre kontrolden farklı olmasına ragmen aralarındaki farklılık istatistiki olarak önemli olmamıştır. Williams armut çeşidinde 300 ppm'lik konsantrasyonla meyve seyreltme oranı % 89.09 olmuş ve bu değer diğer uygulamalardan ve kontrollerden istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. 100 ve 200 ppm'lik uygulamalar kontrolden farklı olmamıştır. Koskia armut çeşidinde en yüksek meyve seyreltme oranı % 68.96 olmuş fakat bu değer kontrolle karşılaştırıldığında önemsiz bulunmuştur. Limon armut çeşidinde ise hiçbir uygulama kontrolden farklı olmamıştır. 1. Kal ite meyve oranı bakımından Misket elmasında % 85' lik değerle elle seyreltme uygulaması, % 62'lik değerle 300 ppm'lik uygulama izlemiştir. 100 ve 200 ppm'lik uygulamaların kontrollerden farklı olmadığı görülmüştür. Williams armut çeşidinde 1. kalite meyve oranı % 100' lük değerle elle seyreltme uygulamasından elde edilirken diğer uygulamaların % 78 'lik değere sahip olan kontrolden farklı olmadığı saptanmıştır. Koskia armut çeşidinde en yüksek 1. kalite meyve oranı % 65 'lik değerle yine elle seyreltme uygulamasından sağlanmıştır. Diğer uygulamaların (100, 200,300 ppm)41 istatistiki olarak kontrolden farklı olmadığı anlaşılmıştır. Limon armut çeşidinde 1. kal iye meyve oranı bakımından hiçbir uygulama kontrolden farklı olmamış sonuçlar istatistiki olarak önemsiz çıkmıştır. Seyreltmenin çeşitlerin meyve özellikleri üzerine etkisine gelince, Misket elmasında meyve ağırlığı, hacmi, eni boyu, P.H.'sı suda çözünebilir kuru madde miktarı ile toplam asitlilik bakımından en iyi sonuçları yine elle seyreltme uygulaması vermiş ve sonuçlar % 5 seviyesinde kontrolden önemli derecede farklı bulunmuştur. Williams armut çeşidinde ise meyve ağırlığı ve hacmi bakımından elle seyreltme ile 300 ppm'lik uygulamalar kontrole göre daha iyi sonuç vermiş, diğer özellikler üzerine uygulamaların herhangi bir etkisi olmamıştır. Koskia ve Limon armut çeşitlerinde ise elle seyreltme dahil hiçbir uygulama meyvenin pomolojik özellikleri üzerinde etkili olmamıştır. 42 SUMMARY This study has been made in order to search the effects of thinning on Misket apple, Williams, Koskia, and Limon pear cultivars as well as the first quality proportion of fruits and some pomologic characteristic of fruits. Though the proportion of fruit thinning in Misket apple is different from the control according to the applications the difference between them is not significant stastically. In Williams kind of pear, with a concentration of 300 ppm the rate of fruit thinning has been measured as 89.09 %. This rate has been importent stastically compared to the other applications and the control. 100, 200 ppm applications are not different from control. In Coscia pear cultivar, the highest rate of fruit thinning was measured as 68.96 56. But this proportion is not significant compared to that of control. In limon pear cultivar no application was found as different from control. In Misket apple the hand-thinning application with a value of 85 % in terms of the first quality fruit rate, 300 ppm with 62 % value has been found the applications of 100 and 200 ppm are not different from those of control. In Williams pear cultivar, the first quality fruit rate with a 100 % value, obtaining with hand- thinning, other applications were not different from control which was 78 % rate. In Coscia pear cultivar the firs quality fruit rate with a 65 % value was provided from hand- thinning application (100, 200, 300 ppm) the other applications were measured not so different from control. Every kind of43 application in term of the first quality fruit rate has been the same as control the results are insignificant statistically. As for the effects of thinning on fruit characteristics in Misket apple the weight of fruit, the siz, and its width and lenght together with the amount of the soluble dry-matter in the water have been found significantly different at the level of 5 % compared with control so the best results were obtained from hand-thinning. In Williams pear species the weight of fruit and size provided good results with effect of 300 ppm compared with control. The effects of these applications on the other characteristics have not been set in. As for Coscia and Limon pear cultivars no applications effected the pomologic characteristics of the fruit inducing the hand-thinning. <mv/`
Collections