Van yöresi doğal çayırlarında değişik gübre dozlarının çayırların botanik kompozisyonuna, kuru ot verimine, ham protein oranı ve ham protein verimine etkileri üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ Azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin doğal çayırın. kuru ot verimine, otun ham protein oranı ve verimine ve botanik kompozisyonuna etkilerinin araştırıldığı bu çalışma 1992-1993 yıllarında Van merkez ilçesi Arısu köyündeki doğal cayır arazisinde uygulanmıştır. Kimyasal gübrelerin doğal cayırın kuru ot verimine ham protein oran ve verimi ile ve botanik kompozisyonuna etkileri gübre çeşitlerine ve yıllara göre farklılık göstermiştir. Kuru ot ve ham protein verimlerini azot, 1992 yılın da; fosfor, 1993 yılında önemli derecede artırmıştır. Botanik kompozisyonda N buğdaygillerin, fosfor baklagillerin oranlarını artırmıştır. ABSTRACT This study was carried out in the natural pastures of Arısu village of Van through 1992-1993 years. The effects of nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers on the hay yield ratio of crude protein, crude protein yield and botanical composition of natural pastures were examined. The effects of chemical fertilizers on hay yield of natural pastures, ratio of crude protein of grass, crude protein yield of grass and botanical composition of natural pastures showed difference in terms of type of fertilizers and years. In 1992 nitrogen, in 1993 phosphorus were in creased the yields of hay and crude protein significantly. Nitrogen increased the ratio of graminea and phosphorus increased the ratio of leguminasae in botanical composition. ÖZ Azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin doğal çayırın. kuru ot verimine, otun ham protein oranı ve verimine ve botanik kompozisyonuna etkilerinin araştırıldığı bu çalışma 1992-1993 yıllarında Van merkez ilçesi Arısu köyündeki doğal cayır arazisinde uygulanmıştır. Kimyasal gübrelerin doğal cayırın kuru ot verimine ham protein oran ve verimi ile ve botanik kompozisyonuna etkileri gübre çeşitlerine ve yıllara göre farklılık göstermiştir. Kuru ot ve ham protein verimlerini azot, 1992 yılın da; fosfor, 1993 yılında önemli derecede artırmıştır. Botanik kompozisyonda N buğdaygillerin, fosfor baklagillerin oranlarını artırmıştır. ABSTRACT This study was carried out in the natural pastures of Arısu village of Van through 1992-1993 years. The effects of nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers on the hay yield ratio of crude protein, crude protein yield and botanical composition of natural pastures were examined. The effects of chemical fertilizers on hay yield of natural pastures, ratio of crude protein of grass, crude protein yield of grass and botanical composition of natural pastures showed difference in terms of type of fertilizers and years. In 1992 nitrogen, in 1993 phosphorus were in creased the yields of hay and crude protein significantly. Nitrogen increased the ratio of graminea and phosphorus increased the ratio of leguminasae in botanical composition.
Collections