Rhizobium japonicum`un farklı suşları ile azotlu fosforlu gübrelemenin soya bitkisi verim ve kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Öz Van ekolojik koşullarında yürütülen bu çalışmada Rhizobium japonicum/ın 1809 ve 11 no'lu suşlarının 0-4-8 kg/da azot dozları ile 0-9 kg/da fosfor dozlarının soya fasulyesinde verim ve verim kriterlerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda; bakteri ile aşılanan soya bitkisinde en yüksek ürün verimi Rhizobium japonicum'un 11 no'lu susunun etkisi ile 148.38 kg/da elde edilmiştir. Ayrıca aşılamanın bitki boyu, bitkide yan dal sayısı, bin tane ağırlığı ve % protein içeriğini istatistiksel olarak önemli düzeyde artırdığı tespit edilmiştir. Kullanılan iki farklı sustan 11 no'lu susun tane ve protein verimi ile, tanenin Fe ve toprak üstü aksamın Zn içeriğini istatistiki olarak 1809 no'lu sustan daha fazla etkilediği belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan azotlu gübre dozlarının bitkide yandal sayısı, baklada tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi ile tanenin Zn ve toprak üstü aksamın % N, Zn (ppm) içeriklerini istatistiki olarak artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca denemede kullanılan fosforlu gübrenin tane verimi ile toprak üstü aksamın % P içeriğini artırdığı belirlenmiş olup diğer kriterlere etkisinin olmadığı saptanmıştır. ABSTRACT The purpose of this study was to determine the effects of 0-4-8 kg/da nitrogen dosages, and 0-9 kg/da phosphorus dosages, Rhizobium japonicum 1809 and 11 on the yield and yield creteria of soybean in ecological conditions of Van province. As the result of the study, the highest yield in the soybean inoculated with bacteria was 148.38 kg/da under effect of Rhizobium japonicum number 11. Öz Van ekolojik koşullarında yürütülen bu çalışmada Rhizobium japonicum/ın 1809 ve 11 no'lu suşlarının 0-4-8 kg/da azot dozları ile 0-9 kg/da fosfor dozlarının soya fasulyesinde verim ve verim kriterlerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda; bakteri ile aşılanan soya bitkisinde en yüksek ürün verimi Rhizobium japonicum'un 11 no'lu susunun etkisi ile 148.38 kg/da elde edilmiştir. Ayrıca aşılamanın bitki boyu, bitkide yan dal sayısı, bin tane ağırlığı ve % protein içeriğini istatistiksel olarak önemli düzeyde artırdığı tespit edilmiştir. Kullanılan iki farklı sustan 11 no'lu susun tane ve protein verimi ile, tanenin Fe ve toprak üstü aksamın Zn içeriğini istatistiki olarak 1809 no'lu sustan daha fazla etkilediği belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan azotlu gübre dozlarının bitkide yandal sayısı, baklada tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi ile tanenin Zn ve toprak üstü aksamın % N, Zn (ppm) içeriklerini istatistiki olarak artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca denemede kullanılan fosforlu gübrenin tane verimi ile toprak üstü aksamın % P içeriğini artırdığı belirlenmiş olup diğer kriterlere etkisinin olmadığı saptanmıştır. ABSTRACT The purpose of this study was to determine the effects of 0-4-8 kg/da nitrogen dosages, and 0-9 kg/da phosphorus dosages, Rhizobium japonicum 1809 and 11 on the yield and yield creteria of soybean in ecological conditions of Van province. As the result of the study, the highest yield in the soybean inoculated with bacteria was 148.38 kg/da under effect of Rhizobium japonicum number 11.Moreover, it was obtained that inoculation significantly increased plant height, secondary branches, 1000 seed weight, and protein contents (%). Of two different cultivars, number 11 had stronger effect than number 1809 on seed and protein yield, Fe content of grain, and also Zn content of vegetative part statistically. The dosages of nitrogen fertilizers increased secondary branches per pod, seed number in pod, 1000 seed weight seed yield on Zn content of seed, and also N %, Zn content of vegetative part statisticaly. Inadition, phosphorus fertilizer used in the study increased seed yield and P % of vegetativ part, but it had not any effect on the other criteria.
Collections