Erciş zerdalilerinin (Prunus armeniaca l) fenolojik pomolojik ve morfolojik özellikleri üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırmada Erciş'te yetişen zerdali populasyonu içerisinde üstün özellik gösteren tiplerin morfolojik, fenoloik ve pomolojik özellikleri üzerinde durulmuştur. Bu tipler; Al zerdali, Bal zerdali, Yumurta zerdali 1, Yumurta zerdali 2, Mayhoş zerdali, Erciş 1, Erciş 2, Erciş 3 ve Erciş 4'tür. Bu tiplerde ortalama meyve ağırlığı 22.85 gr. (Mayhoş zerdali) ile 53.67 gr. (Bal zerdali) arasında değişirken; ortalama çekirdek ağırlığı 1.58 gr. (Al zerdali) ile 2.74 gr. (Bal zerdali) arasında değişmektedir. Et/çekirdek oranı ise 12.8 (Mayhoş zerdali) ile 18.6 (Bal zerdali) arasında değişmektedir. Olgun meyvelerde suda çözünür kuru madde miktarı % 13.5 (Yumurta zerdali 2) ile % 25.5 (Bal zerdali) arasında; titre dilebilir toplam asitlik % 0.126 (Erciş 3) ile % 2.660 (Mayhoş zerdali) arasında ve pH ise 3.82 (Mayhoş zerdali) ile 5.48 (Bal zerdali) arasında belirlenmiştir. Araştırma tiplerimizde çiçeklenme süresi ortalama 15 gün olup, 10 gün ile Yumurta zekdali 1 en kısa ve 18 gün ile Al zerdali en uzun süreli çiçekli halde kalmıştır. Tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre 90-104 gün arasında değişmiş; hasat tarihleri ise 30 Temmuz ile 15 Ağustos arasında değişmiştir. Diğer yandan üzerinde çalışılan tiplerde meyve sürgün gelişimleri takip edilmiştir. II SUMMARY In this study, phenological, morphological and pomological characteristics of superior wild apricots grown in Erciş district were investigated. The investigated types were Al zerdali, Bal zerdali, Yumurta zerdali- 1, Yumurta zerdali-2, Mayhoş zerdali, Erciş- 1, Erciş-2, Erciş-3 and Erciş-4. In these types, fruit qeight varied between 22.85 gr (Mayhoş zerdali) and 53.67 gr (Bal zerdali). Average stone weights were between 1.58 gr (Al zerdali) and 2.74 gr. (Bal zerdali). Flesh/stone ratio changed between 12.8 (Mayhoş zerdali) and 18.6 (Bal zerdali). In addition, soluble solid contents between 13.5 % (Yumurta zerdali) and 25.5 % (Bal zerdali), titrable acidity contents between 0.126 % (Erciş-3) and 2.660 % (Mayhoş zerdali), pH between 3.82 (Mayhoş zerdali) and 5.48 (Bal zerdali) were determined. The duration of flowering in the investigated types was average 15 days. Furthermore, days from full blossoming to harvest were between 90 and 104 days. The harvest dates varied from 30 July and 15 August. On the other hand, fruit and shoot developments of investigated types were also followed.
Collections