Adi mürdümük (lathyrus sativus L.) tohumunun yumurta tipi civciv, piliç ve tavuk rasyonlarında protein ve enerji kaynağı olarak kullanılmasının canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma, yumurta verimi ve yumurta kalitesin
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
49 6. ÖZET Bu çalışmada, adi mürdümük tohumlan, yumurta tavuğu karma yemlerine farklı düzeylerde (%0, 10, 20 ve 30) katılarak yumurta verimi ve kalitesi ile yem tüketimi ve yemden yararlanma üzerine etkisi incelendi. Bu amaçla 198 adet bir günlük yaştaki beyaz leghorn ırkı civciv kullanıldı. Kontrol ve deneme grupları ikişer tekerrürden oluşturuldu ve her tekerrüre 25'e adet civciv konuldu. Deneme 40 hafta sürdürüldü. Gruplarda ortalama canlı ağırlıklar, kontrol, %10 mürdümük (M10), %20 mürdümük (M20) ve %30 mürdümük (30) gruplarında 0-6 haftalık dönemde sırasıyla 191.56 g, 200.23 g, 201.10 g ve 187.88 g; 7-12 haftalık dönemde sırasıyla 727.40, 721.40, 735.60 ve 681.98 g; 13-20 haftalık dönemde ise sırasıyla 1270.9, 1240.2, 1279.5 ve 1240.9 g olarak bulunmuştur. 0-6 haftalık dönemde canlı ağırlık artışı bakımından kontrol ve deneme grupları arasında istatistiki bir farklılığın olmadığı, ancak M10 ve M20 gruplarındaki civcivlerin ortalama canlı ağırlıkları M30 grubundan daha yüksek bulunmuştur. 7-12 haftalık dönemde kontrol grubu ile M10 ve M20 gruplarının benzer olduğu, ancak M30 grubunda canlı ağırlığın karma yeme katılan mürdümükten olumsuz etkilendiği belirlenmiştir, 13- 20 haftalık dönemde kontrol ve M20 gruplarında canlı ağırlığın diğer gruplardan daha yüksek ve benzer olduğu dikkat çekmiştir. Denemenin 21. haftasında elde edilen sonuçlar, kontrol grubundaki ortalama canlı ağırlıkların bütün deneme gruplarından; 31 ve 40. haftalarda ise M20 grubunun diğer gruplardan daha üstün olduğu belirlenmiştir. Ortalama yem tüketimleri kontrol, M10, M20 ve M30 gruplarında 0-6 haftalık dönemde sırasıyla 39.70, 40.77, 40.64 ve 43.11 g; 7-12 haftalık dönemde sırasıyla 61.00, 56.57, 61.30 ve 64.26 g; 13-21 haftalık dönemde sırasıyla 75.39, 73.78, 75.79 ve 77.91g; 22-40 haftalık dönemde ise sırasıyla 120.27, 118.76, 114.89 ve 124.58 g olarak belirlenmiştir. Ortalama yumurta verimleri kontrol, M10, M20 ve M30 gruplarında sırasıyla %80.33, 81.96, 82.80 ve 84.06 olarak belirlenmiştir. M30 grubunun diğer gruplardan üstün olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Çalışmada bir düzine yumurta için en yüksek yemden yararlanma oranı kontrol grubunda gerçekleşmiş (1.77), deneme gruplarında ise sonuçlar benzer bulunmuştur.50 Yumurta ağırlığı kontrol, M10, M20 ve M30 gruplarında sırasıyla 60.10 g, 59.23g, 60. 13 g ve 60.27 g olarak gerçekleşmiş ve mürdümüğün yumurta ağırlığı üzerine olumsuz etki göstermediği belirlenmiştir. Yumurta kalitesi ile ilgili özellikler açısından karma yeme katılan mürdümuk düzeyinin yumurtaların kırılma gücü, Haugh birimi, özgül ağırlığı ve şekil endeksim etkilemediği; yumurtalarda sarı endeksi ve sarı renginin arttığı; kabuk kalınlığının ise azaldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; enerji ve protein bakımından zengin bir baklagil dane yemi olan adi mürdümüğün, yumurta tavuğu karma yemlerinde %30 oranına kadar herhangi bir muameleye tabi tutulmadan kullanılabileceği ve bu düzeyin yumurta verimi üzerine olumlu etki gösterdiği söylenebilir. il 8. SUMMARY This study was carried out to determine egg yield, egg quality and feed conversion by adding Lathyrus seeds to the chicks, pullets and hens diets at different levels ( 0, 10, 20, and 30%). Totally 198 one day old white leghorn chicks were used. Control and dietary treatments groups had two replications and each replication had 25 chicks. The research period lasted 40 weeks. The average live weights were found 191,56 g, 200.23 g, 201.10 g, and 187.88 g in control, 10 % (L10), 20 % (L20), and 30 % (L30) Lathyrus respectively during 0-6 weeks; 727.40 g, 721.40 g, 735.60 g, and 681.98 respectively during 7-12 weeks; 1270.9 g, 1240.2 g, 1279.5 g, and 1240.9 g respectively during 13-20 weeks. There were no significant differences between control and the other groups regarding live weight gains. The average live weight of L10 and L20 groups were found to be higher than those of L30. During the 7-12 weeks there were no significant differences between control and L10 and L2Û groups but live weight was affected negatively from diet containing Lathyrus at L30 level. During 13-20 weeks period, live weight was the higher than those of the other groups and similar to that of the control and L20 group. The average live weight in control group was higher than those of the other groups in the period of 21'th week; the live weight in L20 group was found superior to the other groups in the periods of 3 1 and 40 week-periods. The average feed intakes were found as 39.70 g, 40.77 g, 40.64 g, and 43. 1 1 g in control, L10, L20, and L30 groups respectively during 0- 6 weeks; 61.00 g, 56.57 g, 61.30 g, and 64.26 respectively during 7-12 weeks; 75.39 g, 73.78 g, 75.79 g, and 77.91 g respectively during 13-20 weeks; 120.27 g, 1 18.76 g, 1 14.89 g and 124.58 g during 22- 40 weeks. The average egg percentages were as 80.33%, 81.96%, 82.80% and 84.06% in control, L10, L20, and L30 groups respectively. L30 group was superior to the other groups ( P< 0.05). The highest feed conversion rate for egg production was realized in control group (1.77), the results obtained in the other groups were similar. The average egg weights were 60.10 g, 59.23 g, 60.13 g, and 60.27 g in control, L10, L20, and L30 groups respectively. The lathyrus levels didn't affect the average egg weights negatively.With respect to egg quality, diet containing different Lathyrus levels didn't affect the shell breaking strength, Haugh unit, specific gravity and shape index of eggs; but it was found that the addition of lathyrus increased yolk index and yolk color, but decrease shell thickness. In conclusion, the lathyrus which rich in protein and in energy can be used in the diets of chicks, pullet and laying hens up to the level of thirty percent without exposing to any pend of treatments and it can be stated this level positively affect the egg production.
Collections