Küçük Menderes havzası cevizlerinin (juglans regia l.) seleksiyon yolu ile ıslahı üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
VII öz KÜÇÜK MENDERES HAVZASI CEVİZLERİNÎN(JUGLANS REGİA L.) SELEKSİYON YOLUYLA ISLAHI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Bu araştırma İzmir ilinin Beydağ, Bayındır, Kiraz, Ödemiş ve Tire ilçelerindeki ceviz populasyonu içerisinde meyve kalitesi, verim, kimyasal ve ağaç özellikleri dikkate alınarak tohumdan yetişmiş kaliteli ceviz tiplerini seçmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 1996-1997 yıllarında 387 ağaç incelenerek 93 ağaçtan meyve örneği alınmışta, örneklerde birinci ve ikinci derecede önemli olan meyve özellikleri ve ağaç özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda 36 ceviz tipi selekte edilmiştir. Seçilen bu tiplerde meyve ağırlıklarının 13.33-20.80 gr, iç ağırlıklarının 6.05-9.66 gr, iç oranlarının %44. 19-58.40,. kabuk kalınlıklarının 0.52-1.44 mm, protein oranlarının %17.00-29.95 ve yağ oranlanılın %54.09-68.77 arasında değişiklik gösterdikleri tespit edilmiştir. Seçilen tiplerin çiçeklerime yapısı 20'si protandrous, 12'si protogynous. 4 'ü homogamous dur. Sonuç olarak, 35.BYD.75, 35.TR.175, 35. BYD.ll, 35.BE.330, 35.ODE.57, 35.ODE.42, 35.ODE.64, 35.TR.135. 35.BE.200, 35.BE.380.nolu tipler oldukça dikkate defer bulunmuş olup, üzerinde çalışılması tavsiye edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Ceviz, seleksiyon, meyve özellikleri, çiçeklerime. ABSTRACT A Study on the selection of walnut (Junglans regia L) in Küçük Menderes Havzası. This study was carried out in Beydağ, Bayındır. Kiraz, Ödemiş and Tire for the purpose of selecting superior walnut types according to high fruit quality, yield and threes of walnut. Yn the study, the samples were collected from the selected 93 walnut trees during in year 1996-1997 the samples were studied with respect to their importont fruit charateristics in teh first place and then the secondary' important fruit and tree characteristics were examined. At the end of this study 36 types were selected. In these selected types the average fruit weights, kernel weights, kernel percentages, shell thicknesses, protein contents and oil contents; 13.33 - 20.80 gr, 6.05 - 9.66 gr, 40.18 - 58.40%, 0.52-1.44 mm, 17.00- 29.95% and 54.09-68.77.Vo were found to be, respectively. 20 types out of 36 types were protandrous, 12 types are protogynous. and 4 types are homogynous. As a result. 35.BYD.75. 35.TR.175, 35. BYD.l l, 35.BE.330, 35.ODE.57, 35.ODE.42, 35.ODE.64, 35.TR.135, 35.BE.200, 35.BE.380. were found lo be promosing walnut types and are suggested that they should be considered for further studies. Key words: Walnut, selection, fruit characteristics, flowering.
Collections