Bazı kayısı çeşitlerinin dona dayanıklılık durumlarının saptanması ve kayısılarda dona tolerans ile bitki besin elementleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ Bu araştırma 1996 - 1997 yıllan arasında önemli kayısı çeşitlerimizden Adilcevaz 5, Çöloğlu, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Kadıoğlu, Luizet, Paviot ve Tokaloğlu çeşitlerinin dona tolerans derecelerini belirlemek ve dona dayanım ile makro-mikro element içerikleri arasındaki ilgileri incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çeşitlerde sürgünler Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında suni don testlerine tabi tutulmuş ve çeşitlerin dona toleransları arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir. İncelenen çeşitlerin tamamında Aralık ve Mart aylarında tolerans düşük, Ocak ve Şubat aylarında ise yüksek bulunmuştur. Ca, Mn ve Zn içeriği dona toleransın yüksek olduğu aylarda yüksek, dona toleransın düşük olduğu aylarda ise düşük düzeyde bulunmuştur. Na içeriği çok ilginç bir seyir izlemiş ve dona toleransın yüksek olduğu aylarda düşük, toleransın düşük olduğu aylarda ise yüksek olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Kayısı, dona dayanım, yapay don testleri, mikro elementler, makro elementler VI ABSTRACT This study was conducted between the years of 1996 -1997 in order to determine frost tolerance of Adilcevaz 5, Çöloğlu, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Kadıoğlu, Luizet, Paviot and Tokaloğlu and determine relationship between tolerance to frost and macro and mecro elements contents. Samples were collected and exposed to the artifical freezing tests periodicially from December to March. Important differents were found between frost tolerance ability of cultivars. Frost tolerance ability of investigated cultivars were found more higher in January and February, lower in December and March. The level of Ca, Mn and Zn nutrients were high in January and February. But the level of these nutrients were low in the December and March. The level of Na was found as high December and March and was low in January and February. Key words. Apricot, tolerance to frost, artificial freezing tests, macro elements, micro elements
Collections