Çözelti ortamında bulunan bazı organik maddelerin ticari aktif karbon ve çeşitli yöntemlerle elde edilen aktif karbonlar üzerindeki adsorpsiyonlarının incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
XIX oz ÇÖZELTİ ORTAMINDA BULUNAN BAZI ORGANİK MADDELERİN TİCARİ AKTİF KARBON VE ÇEŞİTLİ YÖNTEMLERLE ELDE EDİLEN AKTİF KARBONLAR ÜZERİNDEKİ ADSORPSİYONLARININ İNCELENMESİ Bu çalışmada başlangıç hammaddesi olarak aktif karbon üretiminde kullanılmak üzere meşe palamutu (Quercus infectoria Oliver.), antep fıstığı ( Pistacia vera L.) ve badem (Amygladus communis L.) meyve kabuklan sırasıyla Balıkesir, Gaziantep ve Van yöresinden temin edildi. Bu kabuklar kırılarak yaklaşık 2 mm büyüklüğe getirildi. Bu meyve kabuklarından, farklı yöntemlerle aktif karbonlar üretildi. Ticari aktif karbonun ( merck ) yamsıra meşe palamutu, antep fıstığı ve badem meyve kabuklarından çeşitli koşullarda hazırlanan aktif karbonların üzerine anilin, N-metil anilin ve N, N- dimetil anilin'in adsorpsiyonu incelendi. Bu amaçla kullanılan adsorbanlann 0.2 gramı farklı konsantrasyonlardaki anilin, N- metil anilin ve N, N- dimetil anilin çözeltilerinin 10 mililitresi ile ayrı ayrı farklı sıcaklıklarda beş saat temas süresinde çalkalandı. Sonra belli hacimde numune alınıp santrifüjlendi. Çözeltinin berrak kısmının absorbans değerleri belirlenerek çalışma eğrilerinden denge derişimleri, hesap yoluyla da adsorplanan derişimler ve termodinamik parametreler belirlendi. Çizilen Langmuir Adsorpsiyon İzotermlerinden standart serbest entalpi ( AG° ) ve standart entalpi ( AH0 ) değişimleri hesaplandı. Anahtar Kelimeler: Aktif karbon, adsorpsiyon, spektrofotometrik analiz. TrYtKStfÖĞttCTİMWJMJy XX ABSTRACT AN INVESTIGATION OF ADSORPTION OF SOME ORGANIC COMPOUNDS FOUND IN SOLUTIONS ON CONVERSIAL ACTIVATED CARBON AND OTHER ACTIVE CARBONS DERIVATED BY DD7FERENT METHODS In this study, gall- mut (Quecus infectoria Oliver ), pictachro ( Pistacia vera L.) and almond crust (Amygdalus communis Loused to produced activated carbons as an initral row-material, obtained respectively from the following repions; Balıkesir, Gaziantep and Van. These shells were brought up to 2 mm sizes by breaking into small pieces. It was produced activated carbons from these fruit's shells by using different methods. The adsorptions of the aniline, N- methylaniline and N, N- dimethylaniline by commercial activated carbon ( Merck ) and activated carbons prepared from gall-mut pistachio and almond crust in diferrent conditions were examined. For this, 0.2 g adsorpans used in this study treated with 10 ml different concentrations of aniline, N- methylaniline and N, N- dimethylaniline at different temperatures for five hours. Then a known amont of sample were taken and centrifuged. The adsorbances of the clean pant of the solution were recorded. Balans concentrations and thermodynamic parameters were calculated by arithmetichly. The changes standart free entalphy ( AG0) and standart entalphy ( AH0 ) of the adsorption were calculated by the Langmuir Adsorption Isoterms. Key Words : Activated carbon, adsorption, spectrophotometric analysis.
Collections