Van Merkez köylerinde Çayır-meralarının mevcut kullanım durumları ve karşılaşılan sorunlar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET VAN MERKEZ KÖYLERİNDE ÇAYIR-MERALARIN MEVCUT KULLANIM DURUMLARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR ARSLAN.Erol Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Ömer TERZİOĞLU Ağustos 2000, 38 sayfa Bu araştırma, Van merkez köylerinde çayır-meralann mevcut kullanım durumları ve çayır meralardan faydalanmada karşılaşılan sorunların tespiti ve uygun çözüm yollarına ışık tutmak amacıyla 2000 yılında 20 köyde yürütülmüştür. Araştırma anket yöntemiyle her köyden 5 çiftçi ailesi olmak üzere toplam 100 çiftçi ailesinin beyanlarına göre yapılmıştır. Anket sorulan üç bölümden oluşturulmuş olup, çiftçi ailesi ile ilgili genel bilgiler, çiftçi ailesinin uğraştığı genel tarımsal faaliyetler ve araştırmanın özünü teşkil eden çayır-mera yem bitkileri yetiştiriciliği ana konularını içermektedir. Çiftçilerin genel eğitim seviyelerinde benzerlik, tarımsal eğitim seviyelerinde ise farklılık olduğu tespit edilmiştir. Çayır-meralardan faydalanmada ve kullanım metotlarında çiftçi bazında benzerlik, köy bazında ise farklılık gözetlenmiştir. Münavebe deseninde genellikle nadas + tahıl ikili münavebe deseni kullanıldığı tespit edilmiştir. Çiftçilerin büyük çoğunluğunun küçük hayvancılık işletmesine ( 1-50 BBHB) sahip olduğu ve hayvanların kış mevsimindeki kaba yem ihtiyaçlarının büyük oranda tahıl samanından karşılandığı tespit edilmiştir. Sulu şartlarda en fazla yonca, kuru şartlarda ise en fazla korunga yem bitkisini yetiştirdikleri ortaya çıkmıştır. Silajlık mısır yetiştiriciliği ise çok az düzeydedir. Araştırmanın yürütüldüğü köylerde çayır-meralann erken ve aşırı otlatıldığı, yeterli bir amenajman ve ıslah tekniğinin uygulanmadığı ve mevcut alanların amaç dışı kullanım sonucu gerçek vasfını kaybetmek üzere olduğu tespit edilmiştir. Çayır meralarda otlatma mevsimi toplam gün sayısı ortalama 220 gün olduğu, otlatmaya başlama tarihi 15 Mart - 01 Mayıs, otlatmaya son verme tarihi ise 15 Ekim - 30 Kasım arası olduğu tespit edilmiştir. 1 dekar mera alanında otlatılan hayvan sayısı ( BBHB 'ne göre ) 3 - 11 hayvan arasında olduğu ve ortalama 8.0 hayvan otlatıldığı tespit edilmiştir. Hayvanlar merada çoğunlukla serbest otlatma düzeni ve karışık olarak otlatılmakta olup, doyduktan sonra meradan çıkarılmaktadır. 1 dekar mera alanından çoğunlukla 1-50 kg kuru ot aldıklan, 1 dekar çayır alanından ise 150-200 kg kuru ot aldıkları ve 1 biçim yaptıkları tespit edilmiştir. Mevcut çayır-mera alanlarında toprak erozyonunun fazla olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Çayır, mera, hayvan ABSTRACT THE USE CONDITION OF RANGELAND AND PASTURE AND THE FACED PROBLEMS IN CENTRAL VILLAGE OF VAN ARSLAN, Erol Msc, Field Crops Supervisor: AsstProf. Dr. Ömer TERZİO?LU August 2000, 38 pages This investigation is carried out in 20 villages in 2000 with the aim of seeing use of pastures in centre villages in Van and determining these areas and also offering a solution for these problems. This study has been done according to the statemants of totally 100 farmers 5 families from each village by pool method poll questions are consist of 3 sections and these sections contain some common informations about farmer families, generally agricultural activities being done by these families and pastures feed plants raising. Similarities between fanners generally education level and differences between their agricultural education level are determined. In point of view of farmer, similarity but in point of view of village, difference is observed in while benefiting pastures and using methods. It is also observed that majority of fanners have small stock breeding administrating and animals obtain their great amout of feed meet from grain strow in winter. It is exposed that they mostly grow alfalfa in watery conditions and sainfoin in dry conditions. Raising silage com is very lees. In the villages where the research is earned out, it is observed that the pastures are grazed extremely and early, an appropriate reform tecnique is not applied and present areas are not used in right aim so they lose their real quality. It is also observed that grazing season time is 220 days, begining of grazing is 15th March- 1th May and ending the grazing is between 15* October and 30th November. It is also observed that grazed animal number in one acre pasture area is between 3 - 1 1 animals and average 8.0 animals are grazed. It is observed that farmers take 1-50 kg fresh grass from one acre pasture area and 1 50-200 kg hay from one acre pasture area and they make one reaping in a year. A lot of soil erosions are seen in present pasture areas. Key words: Farmer, pasture, animal
Collections