Edremit ve Gevaş yöresi dutlarının fenolojik ve pomolojik özellikleri ile seleksiyonu üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET EDREMİT VE GEVAŞ YÖRESİ DUTLARININ FENOLOJİK VE POMOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE SELEKSİYONU ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ÇAM, İrfan Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nalan TÜRKOĞLU Nisan 2000, 54 sayfa Bu çalışmada, Edremit ve Gevaş yöresi dutlarının fenolojik ve pomolojik özellikleri ile seleksiyonu üzerinde çalışılmış, mezecilik ve süs bitkileri açısından en iyi tiplerin seçilmesi amaçlanmıştır. 1998 ve 1999 yılında 2 yıl boyunca vejetasyon devresinde seçilen tiplerin fenolojik ve pomolojik gözlemleri ile 1999 yılında meyveler üzerinde laboratuvar analizleri yapılmıştır. Fenolojik ve pomolojik gözlemler sonucunda; tam tomurcuklanma zamanı 5-17 Mayıs (El, G4), ilk tomurcuk patlama zamanı 6-18 Mayıs (El, G4), tam çiçeklerime zamanı 20 Mayıs-3 Haziran (E5, Gll), ilk meyve çıkış zamanı 6-19 Mayıs (El, G4), sürgün gelişimine başlama zamanı 10-24 Nisan (El, E5), sürgün gelişiminin bitiş zamanı 28 Ekim-12 Kasım (E4. E5), meyvelerin olgunlaşmaya başlama zamanı 18 Haziran-10 Temmuz (El, G17). yaprak döküm aralığı 27-30 gün ile 51 gün (G14, G17), vejetasyon periyodu 14 Nisan-12 Kasım (E3, E5), çiçek ve yaprak rengi, koyu yeşil olarak tespit edilmiştir. Laboratuvar analizleri sonucunda selekte edilen 25 dut tipinde ortalama meyve ağırlığı 1,38-3.08 g (Gl, G2), pH 5.6-7.4 (E5. Gl), % şeker 8.73-12.30 (G7, G18) SÇKM 15.79-19.71 (G9, G14), % nem (su) oram 76-83 (G7. G5). titrasyon asitliği (sitrik asit cinsinden) 0.163-0.264 (Gil. G13) arasında değiştiği tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; meyvecilik ve süs bitkileri açısından ümitvar dut tipleri ortaya çıkarılmıştır. Anahtar kelimeler: Dut. fenoloji ve pomoloji, seleksiyon ABSTRACT STUDIES ON SOME PHENOLOGIC AND POMOLOGIC CHARACTERISTICS AND SELECTION OF MULBERRIES WHICH GROWN IN EDREMİT AND GEVAŞ REGION ÇAM. İrfan Msc, Horticultural Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nalan TÜRKO?LU April 2000, 54 pages Some phenologic and pomologic characteristics of mulberries which are grown in Edremit and Gevaş region were investigated in this study. The aim of study was to select the best mulberry types for horticultural and ornamental uses. Phenologic and pomologic observations of mulberry types were completed in 1998 and 1999. Laboratory analyses of mulberry fruits were performed in 1999. Full budding period, first bud bursting period, full flowering period, first fruit emergence period, initial shoot growth period, shoot growth completion period and fruit maturation period were recorded in between May 5 and 17 (for El and G4), May 6 and 18 (for El and G4), May 20 and June 3 (for E5 and Gil), May 6 and 19 (for El and G4), April 10 and 24 (for El and E5), September 28 and November 12 (for E4 and E5) and June 18 and July 10 (for El and G17), respectively. Leaves of (G14 and G17) fell down in 27-30 days and 51 days, respectively. The vegetation periods of (E3 and E5) were April 14 and November 12, respectively. The color of fruits and leaves were dark green. Average fruit weight pH value sugar content, soluble solid content (SSC), water content and acidity of selected 25 mulberry fruit types were found as 1.38 to 3.08 (for Gl and G2). 5.6 to 7.4 (for E5 and Gl), 8.73 to 12.30 (for G7 and G18). 15.79 to 19.71 (for G9 and G14). 76 to 83 (for G7 and G5) and 0.163 to 0.264 (for Gl 1 and G13), respectively. At the end of the study, some promising mulberry types were detected for horticultural and ornamental uses. Key words: Mulberry, phenology, pomology` and selection in
Collections