Bıldırcınlarda (coturnix coturnix japonica) anaç yaşı ve yumurtlama zamanının yumurta özelliklerine, yumurta ağırlığının kuluçka ve gelişme özellikleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET BILDIRCINLARDA (Coturnlx coturnix japonica) ANAÇ YAŞI VE YUMURTLAM ZAMANININ YUMURTA ÖZELLİKLERİNE, YUMURTA ALIRLIĞININ KULUÇKA VE GELİŞME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ SARI, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bünyamin SÖĞÜT Haziran 2000, 66 sayfa Bu araştırma, Hollanda (genotipl) ve Almanya (genotip2) orijinli farklı iki bıldırcın genotipinde anaç yaşı ve yumurtlama zamanının yumurta özelliklerine etkisi ile yumurta ağırlığının kuluçka ve gelişme üzerine etkisini incelemek amacıyla birbirinden bağımsız iki deneme ile gerçekleştirilmiştir. Birinci denemede araştırma materyali yumurtalar 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21 ve 23 haftalık yaşlarda olmak üzere 8 yaş dönemindeki bıldırcınlardan saat 07:00-19:00 arasında iki saat ara ile toplanmıştır. Anaç yaşına bağlı olarak her iki genotipte incelenen yumurta özelliklerinden yumurta ağırlığı, yumurta yüzey alanı, birim yüzey kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı, ak indeksi ile haugh birimi; genotipl'de şekil indeksi, kabuk ağırlığı ve sarı indeksi PO.01 düzeyinde; her iki genotipte Özgül ağırlık, genotip2'de ise kabuk ağırlığı P<0.05 düzeyinde değişmiştir. Artan yaşla yumurta ağırlığı ve yumurta yüzey alanında artış, birim yüzey kabuk ağırlığı, şekil indeksi ve kabuk kalınlığında düşüş saptanmıştır. Sarı indeksi. Özgül ağırlık ve kabuk ağırlığında ise her iki genotipte de düzensiz bir dağılış göstermiştir. Yumurtlama zamanına bağlı olarak her iki genotipte birim yüzey kabuk ağırlığı, genotip2'de kabuk kalınlığı ve ak indeksi P<0.01 düzeyinde; genotipl'de kabuk ağırlığı ve kabuk kalınlığı genotip2'de ise Özgül ağırlık, sarı indeksi ve haugh birimi P<0.05 düzeyinde değişmiştir. Her iki genotipte günün 13.00-19:00 saatleri arası yumurtlamanın yoğun olduğu saptanmıştır. İkinci denemede ise her iki genotipte yumurtalar 1. grup 10.59 g ve daha hafif, 2. grup 10.60-11.59 g arası, 3. grup 11.60 g ve daha ağır olarak üç gruba ayrılmıştır. Genotipl'de günlük civciv ağırlığı grup sırasıyla 7.84, 8.60 ve 9.20 g, aynı sıra ile genotip2'de ise 7.69. 8.26 ve 9.55 g; her genotipteki gruplar arası fark önemli (P<0.05) bulunmuştur. Altıncı hafta sonu canlı ağırlık genotipl'de aynı sıra ile 176.18±3.33, 188.38+2.73 ve 191.12±2.61 g (P<0.01); Genotip2'de ise aynı sıra ile I57.49±1.87, I6I.22iI.78 ve 165.75±1.72 g. (P<0.05) olarak saptanmıştır. Altıncı haftada genotipl'de ve genotip2'de ortalama canlı ağırlıkları sıra ile 185.57±1.38 ve 161.39+1.40 g (PO.01) olarak saptanmıştır. Çalışmada en yüksek döllülük oranı, çıkış gücü ve kuluçka randımanı sıra ile % 89.41, % 67.41 ve % 60.26 olarak genotipl 'de 3. gruptan elde edilmiştir. Sonuç olarak, 10.59 g'dan daha ağır yumurtaların kesim ağırlığı yönünden kuluçkalık olarak kullanılmasının avantajlı olabileceği, altıncı hafta sonunda genotipl'in genotip2'den daha ağır olmasından dolayı da genotip2 yerine genotipl'in etlik bıldırcın olarak yetiştirilmesinin daha iyi olabileceği ve anaç yaşının yumurta özelliklerine etkisinin yadsınamaz olacağı söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Yumurta özellikleri, Anaç yaşı, Büyüme ve gelişme, Yumurta ağırlığı. ABSTRACT EFFECTS OF HEN AGE UPON EGG TRAITS, AND EFFECTS OF EGG WF.IGHT UPON MATCHING AND GROWING PERFORMANCE IN TWO DIFFERENT GENOTYPES OF QUAIL {Coturnix coturnix Japonica). SARI, Mustafa Msc. Animal Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Bünyamin SÖ?ÜT June 2000, 66 pages This study was conducted by independent two experiments to investigate the effects of hen age and laying time upon egg traits, and the effects of egg weight on hatchability and growth performance of Netherlands (genotype 1 ) and Germany (genotype2) origin of guail. In the first experiment, the eggs of two different genotypes of Japanese quail at the age of 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21 and 23 weeks were collected at 2-hr interval beginning at 07.00 and ending at 19.00. Egg traits were chanced (except shape index in genotype 2) significantly (P< 0.05) by the hen age. As the hen age increased, egg weight and egg surface area were increased while shell weight per unit surface area, shape index, shell thickness, Haugh unit and albumin index were decreased; However, yolk index, specific gravity and shell weight distributions were irregularly in both genotypes. Influence of time of oviposition on egg weight, shape index, and egg surface area in both genotypes; specific gravity, yolk index and Haugh unit in genotype 1, shell weight in genotype2 was not significant. The highest laying density was observed in the afternoon. In the second experiment, hatching eggs in both genotypes were grouped as the 1st group (<10.59 g), the 2nd group (10.6-1 1.59 g) and the 3rd group (>1 1.60 g). Average daily chick weights in genotype 1 and genotype2 for the group 1, 2, 3 were 7.84, 8.60, 9.2 g and 7.69, 8.26, 9.55 g, respectively; the differences between the groups in each genotype were significant (P< 0.01). At the end of 6 weeks of age, average body weight for group 1, 2 and 3 were 176.18±3.33, 188.38±2.73, 191.12±2.61g in genotype 1(P<0.01), I57.49il.87, 161.22±1.78 and 165.75il.72g in genotype2 (PO.01), respectively. On the other hand, at the end of six weeks of age, average body weight without groups for genotype 1 and genotype2 were 185.57il.38 and 161.39il.40 g (P< 0.01), respectively. The highest hatchability, fertility and hatching rate were found in group3 of genotype 1 as 89.41, 67.41 and 60.26 %, respectively. As a result, it can be said that using heavier than 10.59 g eggs for hatching is advantage in terms of slaughtering weight for quail breeding practice. Because average body weight of quail in genotype 1 is heavier than genotype2 at the end of 6 weeks, genotype 1 can be used as broiler quail instead of genotype 1. The effects of hen age on egg traits can not be denied. Key Words: Quail, egg traits, hen age, growing and development, egg weight. m
Collections