Van ve çevresinde yetiştirilen bazı armut çeşitlerinin optimum derim zamanının belirlenmesi ve soğukta muhafazası üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET VAN VE ÇEVRESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI ARMUT ÇEŞİTLERİNİN OPTİMUM DERİM ZAMANIN BELİLENMESİ VE SOĞUKTA MUHAFAZASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÇAVUŞOĞLU, Şeyda Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. M. AH KOYUNCU Şubat 2000, 46 sayfa Bn araştırma Van Meyvecilik Üretme İstasyonunda 1997-1999 yıllan arasında yürütülmüştür. Çalışmada, Ankara ve Malatya annııt çeşiüerinm optimum derim zamanlan ve depolanma olanaktan incelenmiştir. Optimum derim tarihinin belirlenmesi amacıyla S gön arayla ağaçlardan alman meyvelerde meyve eni, meyve boyu, meyve hacmi, ortalama meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kura madde (SÇKM) içeriği, titre edilebilir asMik, nişasta düzeyi ve pH değerleri saptanmıştır. Olgunlaşma döneminde meyve boyuttan, suda çözünür kuru madde değerleri artarken ( 1. yıl Malatya çeşidi hariç / meyve eri sertliği, titre edilebilir asittik ve nişasta düzeyi değerleri azaldığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre her iki deneme yılında da optimum derim tarihi olarak 10-20 Ekim arası önerilmiştir. Muhafaza boyunca birer ay aralıklarla depodan çıkartılan örneklerde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) içeriği ve pH değerleri saptanmıştır. Deneme sonuçlarına göre Van ekolojik koşullarında yetiştirilen bu armut çeşrüerinin 0 °C sıcaklık ve % 85- 90 nispi neme sahip makinalı soğutmalı soğuk hava deposunda 6 ay boyunca depolanabileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler ; Armut, Optimum Derim Zamanı, Depolama ABSTRACT A RESEARCH ON TOE OPTIMUM HARVEST DATES AND STORAGE OF SOMEPEAR VARIETIES GROWN IN VAN PROVINCE ÇAVUŞO?LU, Şeyda Msc, Horticulture Stmervisor. Asst Prof. Dr. M.AH KOYUNCU January 2000, 46 pages. This research was carried out at the Fmit Production Station of Van between 1997 to 1999. The optimum harvest dates and the storage of Ankara and Malatya pear varieties were determined. In order to determine the optimum harvest date, width, length, volume, average weight, font firmness, total soluble solid content, (TSS) titretable acidity, starch and pH values of font samples picked with 5 day intervals were examined. During the fruit ripening stage, fruit dimension and total solible solid ( TSS) contents increased. In this period Suit flesh firmness, starch and titretable acidity values decreased. According to the results obtained in both 1997- 1988, the period between October 10th to October 20s1 was suggestted as the most optimum harvest date. During the storage period, the weight loss, fruit firmness, total soluble solid content acidity values of fruit samples taken from storage for a month intervals were examined. According to the storage results, it is determined that both pear varieties could be stored in storage (0°C and 85-90 %RH) for 6 months. Key words: Pear, Optimum Harvest, Storage HI
Collections