Diyet ve antidiabetik ilaç uygulamasının tip 2 diabetik hastalarda bazı fizyolojik ve biyo kimyasal parametreler üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET DİYET VE ANTİDIABETIK İLAÇ UYGULAMASININ TIP 2 DIABETIK HASTALARDA BAZI FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ KAÇMAZ, Raci Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmail MERAL Şubat 2001, 29 Sayfa Bu çalışma, diyet ve antidiabetik ilaç uygulamasının tip 2 diabetes mellitus'lu (DM) hastalarda bazı fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmada toplam 20 sağlıklı (kontrol), 20 tip 2 DM'lu hasta olup herhangi bir tedavi görmeyen (tip 2) ve 20 tip 2 DM'lu hasta olup ilaç ve diyet tedavisi gören (tip 2 + diyet) bireyler incelendi. Herbir bireyin glukoz, total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol, trigliserid, üre, kreatinin, ürik asit, total bilirubin, total protein, albumin, SGOT, SGPT, sistolik ve diastolik kan basıncı ve EKG değerleri gibi bazı fizyolojik ve biyokimyasal parametreleri istatiksel olarak karşılaştırıldı. Çalışma sonucunda glukoz değerinin tip 2 grubunda kontrol grubuna göre önemli ölçüde yüksek olduğu (PO.05), ancak diyet ve ilaç tedavisi gören grupta ise glukoz değerinin önemli ölçüde azaldığı görüldü (PO.05). Ancak tip 2 + diyet grubunun glukoz değeri tedaviye rağmen kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek bulundu (PO.05). Yine trigliserid ve VLDL-kolesterol değerleri tip 2 grubunda kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek (PO.05) bulunurken, tip 2 + diyet grubunda trigliserid ve VLDL-kolesterol değerlerinin kontrol grubu seviyesine indiği tespit edildi. Total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, üre, kreatinin, ürik asit, total bilirubin, total protein, albumin, SGOT, SGPT düzeylerinde gruplar arası yapılan kıyaslama sonucu istatistiki açıdan anlamlı bir fark bulunamadı (P>0.05). Çalışmada ayrıca tip 2 DM'ta sistolik kan basıncı ve kalp atım sayısının arttığı (PO.05), diastolik kan basıncının ise değişmediği (P>0.05), ayrıca kalpte ventriküler hipertrofılerin şekillendiği tespit edildi. Diyet ve ilaç tedavisi ile bu` bulguların büyük bir kısmının düzeldiği, ancak sistolik kan basıncının azalmadığı gözlendi. Sonuç olarak iyi bir glukoz kontrolü ile birlikte hipertansiyonun da sıkı biçimde kontrolünün, diabetik hastalarda görülen makro ve mikrovasküler komplikasyonları ve dolayısıyla buna bağlı olarak oluşan morbidite ve mortaliteyi azaltarak beklenen yaşam süresinin iyileştirilebileceği kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Glukoz, Kolesterol, Trigliserid, Hipertansiyon. ABSTRACT THE EFFECT OF DIET AND ANTIDIABETIC DRUG TREATMENT ON SOME PHYSISLOGICAL AND BIOCHEMICAL PARAMETERS IN PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES MELLITUS KAÇMAZ, Raci Msc, Biological Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail MERAL February 2001, 29 Pages This study was designed to investigate the effects of diet and antidiabetic drug treatments on some physiologic and biochemical parameters of patients with type 2 diabetes mellitus (DM). Three treatment groups; control (healty individuals), type 2 (patients with type 2 DM and do not receive any drug or diet treatment), and type 2+diet (patients with type 2 DM and receive drug and diet treatment) were used. Glucose, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, VLDL- cholesterol, triglyceride, urea, creatinine, uric acid, total bilirubin, total protein, albumin, SGOT, SGPT, systolic and diastolic blood pressures of each group were measured and statistically compared. ECG's of each group were also recorded and compared. It was found that, glucose level was significantly high (P<0.05) in type 2 group. Diet and antidiabetic drug treatment decreased the glucose level significantly (PO.05) in type 2 + diet group. However, glucose level of type 2 + diet group was still higher (P<0.05) than those of control group. It was also found that triglyceride and VLDL-cholesteroI levels of type 2 group were significantly higher (PO.05) than those of control group. However, diet and antidiabetic drug treatment decreased the triglyceride and VLDL-cholesteroI levels down to control level in type 2 + diet group. There was not any difference amoung groups regarding, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, urea, creatinine, uric acid, total bilirubin total protein, albumin, SGOT or SGPT levels. It was also found that, although systolic blood pressure increased (PO.05), diastolic blood pressure did not change in type 2 DM group. Ventricular hypertrophy was also observed in type 2 DM group. Diet and antidiabetic drug treatment normalised most of these findings. However, systolic blood pressure was still high (PO.05) in type 2 + diet group. It was concluded that control of hypertension along with glucose concentration in type 2 DM might decrease micro and macrovascular complication and mortality, and increase the life time. Key Words: Diabetes Mellitus, Glucose, Cholesterol, Triglyceride, Hypertension. m
Collections