Van ili Merkez ilçede hayvansal gıda tüketim yapısı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET VAN İLİ MERKEZ İLÇEDE HAYVANSAL GIDA TÜKETİM YAPISI ULUAT, Şahbettin Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Cengiz Çakır Şubat 2002, 46 sayfa Bu çalışmada Van ili Merkez ilçede ailelerin et, süt, süt mamulleri, yumurta ve tavuk eti tüketim yapılan ile tüketici davranışları ele alınmıştır. Araştırma alanında 120 aile ile anket yapılmıştır. Kişi başına yıllık ortalama kırmızı et tüketimi 63.85 kg, tavuk eti tüketimi 40.70 kg, yumurta tüketimi 891.37 adet, süt tüketimi 33.02 litre, peynir tüketimi 7.85 kg, yoğurt tüketimi 25.21 kg, tereyağı tüketimi 1.50 kg ve çökelek tüketimi 2.58 kg olarak tespit edilmiştir. Ailelerin yıllık ortalama gelirleri 3798 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Aileler yıllık ortalama gelirlerinin % 13.10'unu oluşturan 497642 bin TL'sini hayvansal gıda maddeleri tüketimine harcamaktadırlar. Bu harcamaların % 38.49'unu et, % 14.72'sini tavuk eti, % 8.96'sını yumurta, % 11.79'unu süt ve % 26.04'ünü süt mamulleri harcamaları teşkil etmektedir. Ailelerin gelir düzeyi yükseldikçe hayvansal gıda maddeleri harcamaları artmakta ancak bu harcamaların gelire oram azalmaktadır. Yine gelir düzeyi arttıkça alışverişlerini süper marketlerden yapan ailelerin oram yükselmektedir. Ailelerin hayvansal gıda maddeleri alımı esnasında ürünün özelliğine göre, gelir ve kültür düzeyleri de etkili olmak kaydıyla kaliteye, tazeliğe temizliğe dikkat ettikleri anlaşılmaktadır. Anahtar Kelimeler: Gıda, tüketim, kırmızı et, tavuk eti, yumurta, süt ABSTRACT ANIMAL FOOD PRODUCTS CONSUMPTION STRUCTURE OF HOUSEHOLDS IN VAN PROVINCE ULUAT, Şahbettin MSc, Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Cengiz ÇAKIR February, 2002, 46 pages This study was designed to evaluate animal food consumption of families who live in Van. 120 families were questioned to establish the common habits, spendings and consumption rate for animal food. The effect of income rate on the animal food consumption was also invastigated. Yearly, average consumption of families found to be 12.29 kg.red meat/person, 7.83 kg chicken/person, 33.02 It. milk/person, 7.85 kg cheese/person, 25.21 kg. yoghurt/person, 1.50 kg butter/person, 2.58 kg. skim-milk cheese/person, and 171.42 eggs/person. In the research area, % 13. 10 of family income is spent for the consumption of animal food products. Of this amount, 38.49 % for meat, 14.72 % for chicken, 8.96 % for eggs, 1 1.79 % for milk and 26.04 % for milk products were spent. It was concluded that animal food consumpion of families elaveted with increased income rate. However, their spending rates for animal food decreased. Key words: Food, consumption, red meat, chicken, egg, milk m
Collections