Erciş üzüm çeşidinde humikasit uygulamalarının verim, meyve özellikleri ve besin maddesi alımı üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETERCİŞ ÜZÜM (V. Vinifera L.) ÇEŞİDİNDE HÜMİK ASİTUYGULAMALARININ VERİM, MEYVE ÖZELLİKLERİ VE BESİNMADDESİ ALIMI ÜZERİNE ETKİSİYAŞAR, HarunYüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Rüstem CANGİHaziran, 2005, 22 sayfaErciş üzüm çeşidinde (V. Vinifera L.) verim, meyve özellikleri ve besinmaddesi alımı üzerine2003 hümik asit uygulamalarının etkisi 2003-2004 yıllarındaiki yıl süreyle denendi.Katı formdaki hümik asit (% 55 hümik asit, % 30 fülvik asitve % 8 potasyum oksit içeren) topraktan 20,40,60 g/omca ve yapraktan 2, 4, 6g/omca uygulandı. Toprak uygulamaları yapraklar sürdükten sonra, yaprakuygulamaları ise hümik asit 10 lt suda çözüldükten sonra üç farklı dönemde (çiçeklenme öncesi, tane tutumu sonrası ve ben düşme dönemi) uygulandı.Hümik asit uygulamlarının verim, salkım ağırlığı, tane ağırlığı ve şıra oranıüzerine istatistiki olarak etkisinin olmadığı, ancak SÇKM ve toplam asitlik üzerineetki ettiği görüldü. SÇKM oranı hümik asit uygulmalarıyla artarken, toplam asitlikoranı ise düştü. Araştırma sonucunda, verim, salkım ağırlığı, SÇKM, toplam asitlikyıl ve uygulamalara bağlı olarak 1.33-2.92 kg/asma, 123.3-249.5 g, % 12.33-18.00,1.28-2.05 g/l arasında değişiklik gösterdi.Yaprak analiz sonuçlarında, hümik asit uygulamaları yaprakların N (her ikiyılda da), P ve Fe (ilk yıl) içeriğini istatistiki olarak etkiledi, fakat K içeriğinietkilemedi. Asma yapraklarının N, K ve Fe içeriği her iki yılda da yeterli, ancak Piçeriği, uygulamalara göre yeterli veya kritik düzeylerde olduğu saptandı. N ve Kmiktarı genellikle hümik asit uygulamarıyla kontrola göre artış gösterdi.Sonuç olarak, hümik asit ugulamarının üzümlerde SÇKM, toplamasitlik ile yaprakların N ve Fe içeriğini etkilediği belirlenmiştir.Anahtar kelimeler: Bitki besleme, Erciş üzüm çeşidi, Hümik asit, verim.I ABSTRACTTHE EFFECT OF HUMIC ACID APPLICATIONS ON YIELD, FRUITCHARACTERISTICS AND NUTRIENT UPTAKE IN ERCIŞ GRAPE (V.vinifera L.) CULTIVARYAŞAR, HarunMsc, Horticulture scienceSupervisor: Ass. Prof. Rüstem CANGİJune, 2005, 22 pagesThe effects of Humic acid applications on the yield, fruit characteristics andnutrient uptake in Erciç grape cultivar (V. Vinifera L.) in province of Erciş, Vanwere examined during two growing seasons in 2003-2004. Solid form of humic acid(Humipower into containing 55 % humic acid, 30 % fulvic acid and 8 % K2O) wereapplied from soil in the amount of 20, 40, 60 kg/da and 2, 4, 6 g/vine from leaves.Soil treatments were applied at the after leaf emergency phase, and leaves treatmentswere applied at tree periods ( before blossom, after set period and veraison period)soluted in 10 lt water.It was seen that, no significant effects of humic acid application on theyield, bench weight, berry weight and grape juice range, but were soluble solidcontents (SSC), total acid , statistically. SSC contents was increased with humic acidapplications, but, total acid was decreased with treatments. The result ofexperiment, yield, bench weight, SSC, total acid, ranged between 1.33-2.92 kg/vine,123.3-249.5 g, 12.33-18.00 %, 1.28-2.05 g/l, as years and applications respectively.In the result of leaf analysis, humic acid affected for N contents (each twoyears), P and Fe contens of leaves (at first year), but K contents no affectedstatistically. N, K and Fe concentration in vine leaves were adequately for two yearsgenerally, but P was adequately or critical level as treatments. N and K amounst ofleaves were increased with humic acit applications as a control treatment, generally.As a result, SSC, total acid, N and Fe contenst of leaves of grape vines wereeffected by humic acid application.Keywords: Erciş grape cultivar, Humic Acid, plant nutrition, yield.II
Collections