Şamran Suyu üzerinde kurulmuş gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) tesisinin suyun mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada; Nisan 2006 ? Mayıs 2007 tarihleri arasında Van ili Gürpınarilçesinde bulunan Şamran suyu üzerine kurulmuş Şifa Alabalık Çiftliğinin giriş ve çıkışnoktalarından alınan 26 adet su numunesindeki toplam mikroorganizma sayısı, toplamkoliform, fekal koliform, pH ve sıcaklık değerleri Şamran suyu kaynağının çıkış noktası ilekıyaslanarak tespit edilmiştir.Toplam mikroorganizma sayısı PCA besiyerinde 5°C, 27°C ve 37°C dekisıcaklıklarda Seyreltme Plaka Yöntemi ile belirlenmiştir. Şamran suyu kaynağında 27°C ve37°C de 20x103- 65x103 mikroorganizma sayıldı. 5°C, 27°C ve 37°C de sırasıyla çiftlik girişve çıkışlarında 8.8×103-26×103, 4.1×105-11.9×105, 4.3×104-80×104 canlı mikroorganizmatespit edildi. Toplam ve fekal koliformların tespiti ve sayımı En Muhtemel Sayı Yöntemiyleyapıldı. Şamran suyu kaynağında total ve fekal koliformlara rastlanılmamıştır, ancak çiftliğingiriş ve çıkışlarında sırasıyla 233?576 total ve 170?557 fekal koliform bulunmuştur. Fizikokimyasalparametrelerden olan sıcaklığın kaynakta 9°C, çiftlik giriş ve çıkışında ise ortalamadeğer olarak 10.40°C?10.49°C olduğu ölçüldü. Ölçü parametrelerimizden pH değerininkaynakta 6.88, çiftlik giriş ve çıkışında 7.22?7.47 olduğu analiz edilmiştir.Su örneklerinin bakteriyolojik analizlerinde, Şamran suyu kaynağının çıkışnoktasından Bacillus sp. bakterisi izole edilmiştir. Çiftlik girişte Bacillus sp., Pseudomonassp., Klebsiella sp, Salmonella sp., Citrobacter sp. ve Staphlococcus aureus gibi bakterilerçiftlik çıkışında ise girişten farklı olarak Mayıs ayında Shigella sp., Proteus sp., E. colibakterileri tespit edildi. Araştırmamıza paralel olan araştırmalardan farklı olarak Proteus sp.,Citrobacter ve Shigella sp. bakterileri izole edilmiştir.Sonuç olarak yapılan bu araştırmada, Şifa Alabalık çiftliğine Yukarıkaymaz köyü vemera alanlarından Alabalık çiftliğinin ihtiyacını karşılayan suya patojen mikroorganizmalarınkarıştığı ve bundan dolayı suyun kalitesinin düştüğü tespit edilmiştir. Şifa AlabalıkÇiftliğinin, Şamran suyuna organik madde karışımına sebep olup suyu mikrobiyolojik açıdankirlettiği tespit edilmiştir. Tüm bulgularımız doğrultusunda Şifa Alabalık Çiftliğinin ihtiyacınıkarşılayan suya bulaşan mikroorganizmalar, insan sağlığını ve balık yetiştiriciliğini olumsuzyönde etkileyeceğinden olabilecek salgın hastalık ve toplu balık ölümlerinin olmaması için sukaynağının korunması gerektiğini ortaya koymaktadır.Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Koliform, Şamran suyu, Toplam mikroorganizmasayısı In this study, total microorganism count, total coliform, fecal coliform, pH andtemperature values of 26 water samples collected between April 2006 and May 2007 frominput and output water of Şifa rainbow trout farm, established on Şamran channel at Gürpınartown of Van, were determined by comparing with Şamran offspring point.Total microorganism count were determined on PCA plates incubated at 5, 27 and37°C using dilution method for inoculation. The number of microorganism inoculated withinput and output water samples on plates that incubated at 5°C, 27°C and 37°C were 8.8x103-26x103, 4.1x105-11.9x105 and 4.3x104-80x104 cfu., respectively, while the microorganismcount of Şamran offspring were 20x103 and 65x103 cfu on plates incubated at 27°C and 37°C.Total and fecal coliform count were determined with Most Probably Number (MPN) Medhod.No fecal or total coliform bacteria were come accross in water sample of Şamran offspringwhile total and fecal coliform bacteria number were 223?576 and 170?557 in input and outputwater of rainbow plants, respectively. Temparature and pH water, a physico-chemicalcharacter, were 9°C and 6.88 at in the offspring while avarage temparature and pH in inputand output water of the plants were measured as 10.40°C?10.49°C and 7.22?7.47,respectively.Bacillus sp. was isolated in the water of Şamran offspring during bacteriologicanalysis. Bacillus sp., Pseudomonas sp., Klebsiella sp., Salmonella sp., Citrobacter sp. andStaphlococcus aureus were recovered in input water whereas output water samples of maycontained Shigella sp., Proteus sp. and E. coli plus to input water. Proteus sp., Citrobacterand Shigella sp. were found in our study but no this kind of microorganisms have beendetected in similar type studies previously.In conclusion, Şifa rainbow trout farm are contaminated with pathogen microorganismthat are flowing on Yukarıkaymaz villiage and grassland and because of that reducing ofwater quality has been detected. Since Şifa rainbow trout farm add more organic matters intoŞamran water, it made water polluted from microloiologic point view. Our study resulted thatwater of the offspring ought to be protected for danger of epidemic infection and preventingoverall fish fatality owing to feeding Şifa rainbow trout farm with Şamran water sincecontamination of the offspring with pathogen microorganisms will cause bad impact on fishcultivation and human health.Key Words: Rainbow trout, Coliform, Şamran water, Total microorganism number
Collections