Artemisia taurica Willd ve Salvia kronenburgii Rech.Fil. bitkilerinin uçucu yağlarının antioksidan özellikleri ve ksantin oksidaz enzimine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Artemisia Taurica Willd. ve Salvia Kronenburgii Rech.Fil. bitkilerinin toprak üstü kısımlarından elde edilen uçucu yağların antioksidan özellikleri ve ksantin oksidaz enzimine etkileri araştırıldı. Her bir uçucu yağın GC-MS analizleri yapılarak kimyasal içerikleri belirlendi. Artemisia uçucu yağının % 99.42'sine karşılık gelen 9 bileşen tanımlanarak, ilk üç ana bileşenin kamfor (%37.68), 1.8-sineol (%35.57) ve karyofillen (%13.95) olduğu gözlendi. Salvia uçucu yağında ise % 99.37'sine karşılık gelen 40 bileşen tanımlandı. İlk üç ana bileşenin 1.8-sineol (%24.74), limonen (%20.62) ve geranil asetat (%12.67) olduğu belirlendi. Her bir uçucu yağın toplam fenol ve toplam flavonoid miktarları ile toplam antioksidan kapasiteleri belirlendi ve bu değerler arasında pozitif korelasyon olduğu gözlendi.Uçucu yağların, reaktif oksijen türlerini inhibe etmede etkin oldukları, ksantin-ksantin oksidaz sistemi ile oluşturulan süperoksit radikalini ve Fe+3-askorbat-EDTA-H2O2 sistemi ile oluşturulan hidroksil radikalini temizledikleri bulundu. Ayrıca her iki uçucu yağ örneğinin de kararlı bir serbest olan DPPH'ı indirgedikleri belirlendi.Artemisia taurica ve Salvia kronenburgii uçucu yağlarının ksantin oksidaz enzimini de inhibe ettikleri, Artemisia uçucu yağının bu enzimi inhibe etmede Salvia uçucu yağından daha etkin olduğu belirlendi. İnhibisyon kinetikleri incelendiğinde ise inhibisyon türlerinin sırasıyla; Artemisia taurica için kompetitif inhibisyon, Salvia kroneneburgi için unkompetitif inhibisyon olduğu gözlendi. In this study, the Antioxidant properties of volatile oils obtained from above earth parts of the Artemisia Taurica Willd. and Salvia Kronenburgii Rech. Fil. Plants and their effects on Xanthine Oxidase enzyme were studied. The chemical contents of each volatile oil was determined by applying GC-MS analysis. 9 components corresponding to the % 99.42 of the Artemisia volatile oil was defined, observing that the first three components were camphor (% 37.68), 1.8-cineol (% 35.57) and caryophyllene (% 13.95). And 40 components corresponding to the % 99.37 of the Salvia volatile oil were defined, observing that the first three components were 1.8-cineol (% 24.74), limonen (%20.62) and geranyl acetate (% 12.67). The total fenol and flavonoid amounts of each volatile oil and the total antioxidant capacities were determined and it was observed that there was a positive correlation among these values.It was found out that the volatile oils were effective on inhibiting the reactive oxygen kinds and that they scavenged the superoxide radical made up with xanthine-xanthine oxidase system and the hydroxyl radical made up with Fe+3-acrobate-EDTA-H2O2 system. Moreover, it was observed that both volatile oil samples reduced the DPPH, a determined independent.It was also found out that Artemisia taurica and Salvia kronenburgii volatile oils inhibited the Xanthine Oxidase enzyme and that Artemisia volatile oil was more effective on inhibiting this enzyme than Salvia volatile oil. When the inhibition kinetics were studied, it was observed that the inhibition kinds were successively competitif inhibition for Artemisia taurica and uncompetitive inhibition for Salvia kronenburgii.
Collections