Tanacetum balsamita L. subsp. balsamita bitki ekstrelerinin biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Tanacetum balsamita L. subsp. balsamita bitkisinin antioksidan veantimikrobiyal aktiviteleri çeşitli yöntemler kullanılarak incelendi. Bu amaçla, bitki kurutulupöğütüldükten sonra toprak üstü kısmının ektraksiyonu çözücü olarak aseton, etil asetat,diklorometan, metanol ve saf su kullanılarak ayrı ayrı yapıldı. Yaprak, kök, gövde ve çiçekkısımlarının ekstraksiyonu ise metanol kullanılarak yapıldı.Antioksidan ve radikal giderme aktivitelerinin belirlenmesi için, her bir ekstrenin DPPHserbest radikal giderme aktivitesi, Folin-Ciocalteu ayıracı ile toplam fenol içeriği, toplamantioksidan aktivitesi, metal şelatlama kapasitesi, toplam indirgeme gücü, hidrojen peroksitgiderme aktivitesi, toplam ß-karoten ve likopen içeriği, toplam flavanoid içeriği ve fenolik asitiçeriği tayin edildi. Sonuçlar BHA, BHT, ?-tokoferol ve troloks standart antioksidan maddeleriylekıyaslanarak değerlendirildi.Her bir ekstrenin antimikrobiyal etkisi, agar disk difüzyon yöntemi ve agar kuyu difüzyonyöntemi ile Bacillus subtilis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus,Candida spp, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus spp, Salmonella typhimurium,Saccharomyces cerevisiae ve Aspergillus niger mikroorganizmalarına karşı denendi.Kullanılan bütün yöntemlerde Tanacetum balsamita L. subsp. balsamita bitkisinin tümekstrelerinin genel standart antioksidan maddeler olarak bilinen BHA, BHT, ?-tokoferol vetroloks'a yakın değerlerde oksidanlara karşı etkili olduğu bulundu. Bitki ekstrelerininantimikrobiyal aktiviteleri ise en iyi antibiyotiklerden olan Streptomisin'e göre daha düşükçıkmasına rağmen, diğer çalışmalarla kıyaslandığında, sonuçların yeterli derecede iyi olduğugözlendi. In this study, the antioxidant and antimicrobial activities of Tanacetum balsamita L. subsp.balsamita were investigated by using different methods. For this purpose, after the plants weredried and ground to fine powder, the soil upper part?s extractions were done separately by usingacetone, ethyl acetate, dichloromethane, methanol and water as solvents. The leaf, root, aerial andflower part?s extractions were done by using methanol.In order to determine the activities of antioxidant and radical scavenging, each extract wereassayed with the various methods including DPPH free radical scavenging activity, total phenolcontents by Folin-Ciocalteu reagent (FCR), total antioxidant activity, metal chelating capacity, totalreducing power, hydrogen peroxide scavenging activity, total ß-carotene and lycopene contents,total flavonoid contents, total phenolic acid contents. The results were evaluated by comparing withthe standard antioxidant BHA, BHT, ?-tocopherol and trolox.The antimicrobial effect of each extract was tested by using the agar disc diffusion methodand agar well diffusion method, against Bacillus subtilis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae,Staphylococcus aureus, Candida spp, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus spp, Salmonellatyphimurium, Saccharomyces cerevisiae and Aspergillus niger.In all methods used, all the extracts of plant Tanacetum balsamita L. subsp. balsamita werefound to be effective against oxidants in closer values to substances known as general standardantioxidants BHA, BHT, ?-tocopherol and trolox. Although the antimicrobial activity of plantextracts is lower than that of streptomycin, which is one of the best antibiotics, when comparedwith other studies, the results were found to be good enough.
Collections