Alchemılla L. (Rosaceae) cinsine ait bazı türlerin fenolik bileşiklerinin antioksidan ve antimikrobiyal etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yapılan bu tez çalışmasında, Alchemilla L. cinsinin farklı türlerine ait (A. Holotricha, A. Persica, A. Cimilensis) farklı polariteye sahip çözücülerle hazırlanmış ekstraktalarındaki antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri ile ilgili biyolojik aktiviteleri incelendi.Çalışmada bitki örnekleri sırasıyla hekzan, diklorometan, etil asetat, metanol ve su olmak üzere artan polarite ile farklı çözücüler içerisine alınarak farklı polariteye sahip bitki ekstraktları elde edildi.Antioksidan aktivitenin belirlenmesinde her bir ekstre için, toplam fenol içeriği, toplam flavanoid içeriği, toplam antioksidan aktivitesi, DPPH serbest radikal giderme aktivitesi, metal şelatlama kapasitesi, toplam indirgeme gücü, hidrojen peroksit giderme aktivitesi ve fenolik asit içeriği belirlendi. Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesinde agar disk difüzyon yöntemi ve agar kuyu difüzyon yöntemi kullanıldı. Bu yöntemler Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Candida albicans, Klebsiella pneumoniae EMCS, Saccharomyces cerevisiae RSKK04017 mikroorganizmaları üzerinde denendi.Alchemilla L. cinsine ait türlerin farklı ekstrelerinde yapılan antioksidan çalışmalar sonrasında; standart antioksidan maddeler olan BHA, BHT, ?-tokoferol ve troloksa oldukça yakın aktivite gösterdiği tespit edildi. Bitki ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri ise karşılaştırma amaçlı kullanılan streptomisin?e göre daha düşük bulundu.Elde edilen bulgular, bitki ekstraktlarının çalışmada kullanılan test mikroorganizmalarına karsı antimikrobiyal aktiviteye ve oksidan maddelere karşı da antioksidan aktiviteye sahip olduğunu ve sentetik maddelere alternatif olarak kullanılabileceğini gösterdi.Anahtar Kelimeler: Alchemilla, antimikrobiyal aktivite, antioksidant aktivite, bitki ekstraktları. In this thesis studies, the antioxidant and antimicrobial properties of Alchemilla L. (Rosaceae) extracts which prepared with solvents which have different polarity were examined.In this study, while the plant samples incasing different solvents with increasing polarity respectively hexane, dicloromethane, ethyl acetate, methanol and water, plant extracts having different polarity were obtained.In designating antioxidant activity, DPPH free radical eliminating activity, total including fenol, total antioxidant activity, metal chelation capasity, total reduction power, hydrogen peroxide eliminating activity, total including flavanoid and including fenolic acid were established for each extract. To designate antimicrobial activity, agar disc diffusion method and agar well diffusion method were utilized. These methods, were experimented on Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC25922, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Candida albicans, Klebsiella pneumoniae EMCS, Saccharomycescerevisiae RSKK04017 microorganisms.After the antioxidant studies with Alchemilla L. extracts; it was observed that BHA, BHT, ?-tocopherol and troloks, which are standart antioxidant substances, demonstrated quite close activity. On the other hand, the antimicrobial activity of plant extract established lower than Streptomycin for comparing. The obtaining findings showed that established that plant extracts had antimicrobial activity against test microorganisms which were used at study, and had antioxidant activity against oxidant substances and they might be used as synthetic substances alternatively.Key words: Alchemilla, antimicrobial activity, antioxidant activity, plant extracts.
Collections