Zeytin yaprağı (Olea europaea L.) ekstraktı`nın deneysel diyabette antidiyabetik, antioksidan, 8-OHdG ve koruyucu etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada Zeytin (Olea europaea L.) yaprağı ekstraktının (Olive Leaf Extract-OLE) deneysel diyabetik sıçanlarda hipoglisemik, antioksidan, karaciğer koruyucu ve oksidatif DNA hasarına karşı etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda 56 adet Wistar albino sıçan 7 gruba ayrıldı (Kontrol, Diyabet, Diyabet+25, Diyabet+50, Diyabet+100, D+İnfüzyon ve D+Akarboz). 21 günlük deneme sonunda biyokimyasal, histopatolojik, immunohistokimyasal ve moleküler analizler gerçekleştirildi. OLE uygulanan diyabetik gruplarda glukoz ve HbA1c düzeyleri ile serum AST ve ALT enzimlerinin azaldığı görülmüştür. Ayrıca, α-amilaz ve α-glukozidaz aktiviteleri azalırken, PC düzeyi artmıştır. GSH seviyesinde ve G6PD aktivitesinde artma tespit edilmiştir. Karaciğer dokusunda SOD ve GPx aktivitesi önemli düzeyde artış göstermiştir. OLE gruplarında 8-OHdG konsantrasyonu azalmıştır. OLE'nin histopatolojik olarak büyük oranda karaciğer ve pankreas dokusunda dejeneratif ve nekrotik değişiklikleri azalttığı izlenmiştir. Sonuç olarak; OLE'nin diyabetik sıçanların kan glukoz kontrolünde etkili olduğu, α-amilaz ve α-glukozidaz inhibisyonunda iyi bir aktivite gösterdiği, antioksidan savunma sistemini güçlendirdiği, oksidatif DNA hasarına karşı koruyucu olduğu belirlenmiştir. Bu veriler doğrultusunda OLE'nin terapötik etkisinin kuvvetli olduğu kanısına varılmıştır. Bunun yanında bir yan etkisinin olmadığı göz önüne alındığında antidiyabetik ilaçlara göre iyi bir alternatif fitoformülasyon olabileceği düşünülmektedir.Anahtar kelimeler: Diabetes mellitus, Zeytin yaprağı ekstraktı, Oleuropein, Antioksidan, İmmunohistokimya, 8-OHdG The purpose of this study was to determine the effects of Olive (Olea europaea L.) Leaf Extract (OLE) on hypoglycemic, antioxidant, hepatoprotective, and oxidative DNA damage on experimental diabetic rats. In order to achieve this task, 56 Wistar albino rats were divided into 7 groups (Control, Diabetic, D+25, D+50, D+100, D+Inf and D+Ak). After 21-day administration biochemical, histological, immunohistochemical and molecular analysis were performed. It was observed that glucose and HbA1c levels, and serum AST and ALT decreased in OLE treated diabetic groups. Besides, while α-amylase and α-glucosidase activity decreased, PC level increased. An increase in GSH levels and G6PD activities was detected. SOD and GPx activities significantly increased in the liver tissue. 8-OHdG concentration decreased in the OLE groups. It was observed that OLE histopathologically reduced degenerative and necrotic changes, in liver and pancreas tissues to large extend. The findings of this research revealed that OLE is effective in blood glucose control of diabetic rats; shows good activity inhibitions of α-amylase and α-glucosidase; strengthens antioxidant defense system, and works as protective against oxidative DNA damage. Based on these findings, we concluded that OLE's therapeutic effect is powerful. Considering the fact that OLE does not have any side effects, it could be a better alternative for fitoformulation than the antidiabetic drugs.Key words: Diabetes mellitus, Olive leaf extract, Oleuropein, Antioxidant, Immunohistochemistry, 8-OHdG
Collections