Bingöl ili ballarının fenolik bileşiklerinin antioksidan ve antimikrobial etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Bingöl İli ve çevresinden toplanan balların fenolik bileşiklerinin antioksidan ve antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteler için kullanılacak olan balın fenolik bileşikleri Amberlite XAD-2 kolon dolgu maddesiyle ile ekstre edildi. Ekstrakların toplam fenol içerikleri Folin-Ciocalteu yöntemiyle, toplam flavonoid miktarları aliminyum klorür metoduyla ve toplam antioksidan aktiviteleri ise fosfomolibden yöntemi ile tayin edilmiştir. Antioksidan etkisi 2,2-difenil-1-picryhydrazyl (DPPH) serbest radikal ile reaktif oksijen türü olan hidroksil (?OH) radikalinin temizleme etkisi ayrıca potasyum ferri siyanit ile indirgeyici güç özelliği gibi antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Deneylerde standart olarak bütillenmiş hidroksitoluen (BHT), bütillenmiş hidroksi anisol (BHA), ?-tokoferol ve ?-tokoferolun suda çözünen bir analoğu olan troloks kullanılmıştır.Ayrıca toplam fenolik asit içeriği (TPA), toplam ß-karoten ve likopen içeriğinin belirlenmesi, hidrojen peroksit giderme aktivitesi tayini, iz elementlerinin belirlenmesi, indirgen şeker içeriğinin belirlenmesi, nem içeriği çalışmaları yapıldı. Bu çalışmada bal ekstrakları DPPH, OH. radikal giderme aktiviteleri, toplam antioksidan aktivite, indirgeme gücü ve hidrojen peroksit giderme aktivitesi gösterdiler.HPLC analizde baldaki fenolik bileşikler; krisin, klorogenik asit, kaffeik asit, sinapik asit, kumarik asit, siringik asit, dihirobenzoik asit, gallik asit, kateşin ve ferrulik asit olarak tespit edilmiştir.Antimikrobiyal aktivite için test mikroorganizmaları Refik Saydam Hıfzısıha merkezinden elde edildi. Mikroorganizmalar gram (+), gram (-) bakteriler ile mayalardan (Bacillus subtilis IM622, Staphylococcus aureus 6538P, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium NRRLE4413, Klebsiella pneumoniae EMCS, Streptococcus Spp,Pseudomonas aeruginosa, mayalar; Candida spp,, Saccharomyces cerevisiae) oluşmaktadır. Araştırma sonucunda, bal ekstraktlarının gram negatif (-) ve gram pozitif (+) bakterilere karşı antibakteriyel ve mayalara karşı da antifungal aktivitelerinin olduğu tespit edildi.Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal Etki, Antioksidan Etki, Bal, Fenolik Bileşikler In this study, we analyzed that antioxidant and antimicrobial activity of phenolic compounds of honeys that collected in Bingöl Province and its surrounding. The phenolic compounds of the honeys was extracted with Amberlite XAD-2 that was filler of column. Total phenol content of extracts was determined by Folin-Ciocalteu method, total flavonoid contents and total antioxidant activity of aluminum chloride method was determined by the method of the Phosphomolibdenum. Antioxidant effect of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), cleaning effect of the reactive oxigen species and hydroxyl free radicals (OH) and as well pottassium ferry ciyanit with the ability to the reducing power, such as antioxidant activity were investigated. In the experiments, we used to the standart butylated hydroxy toluene (BHT), butylated hydroxy anisole (BHA), ?-Tocopherol and Trolox was the water-soluble analogue of ?-tocopherol.In addition, the content of total phenolic acid (TPA), determination of total content of ß-carotene and lycopene, determination of activity of hydrogen peroxide removal, determination of trace elements, determination of reducing sugar content and moisture content of the compounds were carried out. İn this study, the honey?s extracts showed that activities of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), OH radical remediation activities, total antioxidant activity, the reducing power and removal of hydrogen peroxiding. HPLC analysis of phenolic compounds of the honeys have been identified as chrysin, chlorogenic acid, caffeic acid sinapic acid, coumaric acid, syringic acid, dihydroxybenzoic acid, gallik acid ,chatecin and ferrulic acid.The test microorganisms for antimikrobial activities were obtained from The Center of Refik Saydam Hıfzıssıha. The test microorganisms consists of yeast, Gram (+) and Gram (-). (Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans and Saccharomyces cerevisiae)As a result, honey extracts was determined antibacterial activities against Gram-negative (-) and Gram positive (+) bacteria and antifungal activities against yeasts.Key words: Antimicrobial Effect, Antioxidant Effect, Honey, Phenolic Compounds.
Collections