Van kıraç koşullarında tesis edilen suni meranın performansı üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftlik Müdürlüğü arazisinde kurulan bir suni merada yürütüldü. Kafesler 120 dekarlık mera alanını temsil edecek şekilde meranın farklı noktalarına yerleştirilmiştir. Meranın otlatma kapasitesi, bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyonu, yaş ot ve kuru ot verimleri ile otun kalitesi araştırılmıştır. Çalışma sonucunda bitki ile kaplı alan % 63.5olarak belirlenmiş olup; kaplama oranı buğdaygillerin % 27.7, korunganın % 15.9, çayır düğmesinin % 10.3, diğergillerin ise % 13.7 olarak tespit edilmiştir. Botanik kompozisyonun incelenmesinde % 12,8'in buğdaygiller, % 50.5'in korunga, % 7.3'in çayır düğmesi ve % 29.8'indiğer familya bitkilerinden oluştuğu belirlenmiştir. Çalışmada ortalama 909,1 kg/da yaş ot ve 385,0 kg/da kuru ot verimi elde edilmiştir. İlk tesis yılında numune alındığından yüksek baklagil oranından dolayı ham protein oranı yüksek, ham protein verimi düşük olmuştur. `Mera Durumu Skalasına` göre mera kalite derecesi, değeri ile çok iyi mera durumunda (6.1-8) olduğu belirlenmiştir. Yapılan hesaplamalarda, kalite derecesine göre otlatma kapasitesi 8.75 BBHB /da/gün (yerli hayvan 250 kg) ve 52.0 KBHB/da/gün' dür. Ot verimine göre otlatma kapasitesi yerli ırk BBHB için 5 ayda 6.34 da'dır. Karışım türlerinin kalite derecesine ve yağış kuşağına göre belirlenen mera kapasitesi ile ot verimine göre belirlenen mera kapasitesinden elde edilen sonuçların yakın olması, suni mera tesisinde öngörüde bulunmaya katkı sunacaktır.İlimizde kurulan ilk suni mera olması nedeniyle, daha güvenilir sonuçların elde edilebilmesi için aynı alanda daha uzun süreli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Anahtar kelimeler: Botanik kompozisyon, Kalite, Karışım, Suni mera,Verim. This study was carried out at on an artificial pasture established in the Research and Application Farm Directorate of Yuzuncu Yıl University. The cages are placed at different points of the pasture, consisting of a 120-field pasture area. The grazing capacity of the pasture, plant covered area, botanical composition, green and hay yield and herbage quality were searched.The results of the study showed that the degree of cover was 63.5%; cover ratio of grasses was 27.7%, 15.9% for sainfoin, 10.3% for burnet and 13.7%, was determined for the other plants. In the examination of botanical composition, in which 12.8% of grasses, 50.5% of sainfoin, 7.3% of burnet and 29.8% of other plants were determined. On average, 9091.0 kg / ha green and 3850.0 kg/ha hay yield obtained in the study. When samples were taken in the first plant year, the raw protein rate was high and the crude protein yield was low due to the high legume ratio. According to `Pasture Status Skill`, pasture quality grade was determined to be 5.9 and pasture status was graded as very good pasture status (6.1-8). According to grazing capacity in calculations made, the quality grade is 87.5 Number of Cattle per Hectare/day (native animal 250 kg) and 52.0 Number of Small Ruminant per Hectare/day. According to realized green yield, grazing capacity is 63.4 ha in 5 months for native Number of Cattle per Hectare/day. The fact that the results got from pasture capacity determined by quality grade and precipitation range of mixture species were close to the ones got from the pasture capacity determined by herbage yield will contribute to the prediction of artificial pasture establishment. Due to the fact that it is the first artificial pasture established in our province, it is essential to perform qualitative and quantitative studies for a longer time in the same area so as to obtain more reliable results. Keywords: Botanical composition, Quality, Mixture, Artificial pasture, Yield.
Collections