Diyarbakır ili merkez ve ilçelerinde hindi yetiştiriciliğinin yapısı ve durumu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kanatlı sektörü, hayvancılık sektörünün diğer alt sektörlerine göre prodüktif üretim yapısı sayesinde, hem dünyada hem de Türkiye'de hayvansal protein açığının kapatılmasında büyük bir önem taşımaktadır. Türkiye'de hindicilik, 1995'li yıllara kadar sadece geleneksel olarak mera hindiciliği tipinde yapılmaktaydı. İnsan beslenmesinde hayvansal kökenli gıdaların önemi büyüktür. Ülkemizde hayvansal protein kaynaklarımıza alternatif olabilecek ve endüstri haline gelmiş olan kanatlı yetiştiriciliği içinde tavuk ve özellikle hindi yetiştiriciliği protein açığımızın kapatılmasında önem kazanmıştır. Bu araştırma Diyarbakır ili merkez ve ilçelerde hindi yetiştiriciliğinin yapısını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Diyarbakır ili merkez ve ilçelerine bağlı köyler arasından örnek populasyonunu temsil edecek şekilde oransal örnekleme yöntemiyle 159 adet anket yapılmıştır. Üreticilere uygulanacak anketlerde, üreticilerin sosyo-ekonomik durumları, kümeslerin yapısal özellikleri ve hayvanların bakım beslenmesi ile ilgili sorular yer almıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yetiştiricilerin yaş ortalaması 41,6, yetiştiricilik süresi yaklaşık 14 yıl ve aylık gelirleri ise ortalama 1106,6 TL olarak hesaplanmıştır. Yetiştiricilerin %59,2'si ihtiyaç ve gelir için hindi yetiştirdiklerini belirtmişlerdir. Kümeslerin tamamında belli bir suluk tipinin kullanıldığı ve kümeslerin yaklaşık olarak %88'inde yemlik kullanıldığı saptanmıştır. Yetiştiricilerin %86,8'inin hastalığa karşı hindilere tedavi uyguladıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak; Diyarbakır ilinde hindiciliğinin gelişmesi bakımından; iç piyasada tüketimi arttırmak için halk bilgilendirilmeli, dış piyasa için rekabeti güçlendirici çalışmalar yapılmalıdır. Poultry sector is great importance of shortages in animal protein both in the Turkey and in the world. Because the livestock sectors have productive production structure compared to other sub-sectors. Turkey production was done only in the traditional turkey breeding of pasture type in Turkey until 1995. The protein of animal origin has a great importance in human diet. Poultry meat especially turkey meat is an alternative to meet animal protein needs of human. This research was conducted to figure out the structure of the turkey breeding in Diyarbakir province and its district. In the study, 159 questionnaires are made by proportional sampling in order to represent the sample population from the villages of the district of Diyarbakir province. Manufacturer of socio-economic status, questions about the structural properties of a set of nutrition and animal care were included in the survey. . According to the survey, average age of farmer, period of cultivation and average monthly income were calculated as 41.6 years, 14 years and 1106.6 TL, respectively. It was determined that 59.2% of the producers raised turkeys for need and revenue. It is determined all of the cluster using a certain type of drinker and a set of feed used approximately 88%. It was determined that 86.8% of growers apply treatment against the disease of turkeys. In conclusion; the development of turkey production in terms the province of Diyarbakir; to increase consumption in the domestic market, people should be informed and foreign markets strengthening work for competition should be done.
Collections