Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Köy tavukçuluğu bütün dünyada çok eski dönemlerden itibaren uygulanan bir üretim biçimidir. Gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde yaygın olup, kırsal kesimdeki çoğu aileler için hayati öneme sahiptir. Bu araştırmada, örnek populâsyonunu temsil edecek şekilde basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen köylerde üreticilerle yüz yüze yapılan anketler aracılığı ile Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısı incelenmiştir. Üreticilere uygulanan anketlerde üreticilerin sosyo-ekonomik durumları, barınak yapıları, bakım bilgileri ve üretici sorunlarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Üreticilerin % 75,7'si erkek, %24,3'ü ise bayandır. Yetiştiricilerin yaş ortalaması 45,2 olarak hesaplanmıştır. Barınak yapımının üreticiler (erkekler) tarafından gerçekleştirildiği (%90), diğer işlerin ise kadınlar tarafından yapıldığı belirlenmiştir. Hastalıklar daha çok Eylül- Kasım aylarında görülmekte (%40,4) ve %53,2'sinde hastalık görülmekte ve hayvanların neredeyse tamamına yakını ölmektedir. Üretilen yumurta ve etin genellikle aile tarafından tüketildiği ve bir kısmının da hediye olarak verildiği tespit edilmiştir. Üreticilerin %14'ü bir tarımsal örgüte kayıtlıdır. Çiftçilerin kayıtlı olduğu örgütlerin %95'ini kooperatifler oluşturmaktadır. Kümes hayvanlarının beslenmesinde konsantre yemin hemen hemen hiç kullanılmadığı tespit edilmiştir. Beslemede daha çok artıklar (%91), otlatma (%59) ve dane yemin (%28,2) kullanıldığı saptanmıştır. Bingöl ilindeki köy tavukçuluğu dünyada uygulanan geleneksel köy tavukçuluğu ile paralellik göstermektedir. Bingöl'de bu konuda yapılmış bir çalışma olmadığından, bu araştırmanın Bingöl ilinin köy tavukçuluğunun yapısını ortaya koyması açısından ve bundan sonra yapılacak olan çalışmalara kaynak teşkil etmesi bakımından büyük önem taşıdığı söylenebilir. Village poultry farming is a family production system known from ancient time in the world. It can be found in all developing and non-developed countries and play a vital role in many poor rural households. In this research sample populations to represent the villages selected by simple random sampling method with producer through face to face surveys of structures backyard poultry were examined in the province of Bingol. In this surveys that applied to the producers aimed to figure out their socio-economic conditions, shelter structures, care knowledge and manufacturer problems. 75.7% of growers were male, while 24.3% were female. The average ages of farmers are calculated as 45.2. The poultry-houses have been built by producers (men 90%) and the other labor has been done by women. Bird diseases seen more in September and November (40.4%) and birds were dead after seeing disease (53.2%). The produced eggs and meat are generally consumed by the family and some of them were given as gift. 14% of farmers are registered in an agricultural organization. 95% of these organizations are cooperatives. It was found out that concentrate feed was almost never used in raising poultry in the villages. It was confirmed that mostly feed by product and / or leftover (%91) pasturage (%59) and grain feed (%28.2) were used in feeding poultry. Village poultry production in Bingol province of Turkey has similarities with traditional village poultry practiced throughout the World. It can be said that this work is utmost importance. Because of the revealing the structure of Bingol village poultry farming and then serving as a resource for studies will be conducted in terms.
Collections