Kurutulmuş rumen içeriğinin hindi rasyonlarına eklenmesinin hindilerin büyüme ve gelişme performansı üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma kurutulmuş rumen içeriğinin hindi rasyonlarına eklenmesi hindilerin büyüme gelişme performansının üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Denemede 120 adet günlük yaşta hindi plazaları kullanılmıştır. Hayvanlar şansa bağlı olarak seçilen kontrol grubu dahil olmak üzere, her gruba 30 hayvan düşecek şekilde 4 gruba ayrılmıştır. Her grup kendi arasında eşit sayıda 3 ayrı alt gruba ayrılmıştır.Muamele gruplarına besiye alınan sığır rumen içeriği güneşte kurutulduktan sonra yemlere karıştırılarak verilmiştir. Kontrol grubundaki hayvanlara 14 hafta süre ile ticari hindi yetiştirme yemi verilmiştir. Diğer alt gruplarına ayrılan 3 gruba da % 5, %10, %15 oranında rumen içeriği karıştırılan yemler verilmiştir. Rasyonlar izokalorik ve izonitrojenik olarak ayrılmıştır. Çalışmanın sonunda yapılan tartımlarda kontrol %5, %10 ve %15 deneme gruplarında elde edilen canlı ağırlık değerleri sırasıyla 9577,38±1398,60, 9706,35±125,9, 8802±119,04, 9512,00±119,29 g olarak bulunmuştur. Yemden yararlanma oranları kontrol %5, %10 ve % 15 deneme gruplarında sırasıyla 2,40±0,12, 2,44±0,12, 2,59±0,31 ve 2,30±0,12 olarak hesaplanmıştır.Sonuç olarak kurutulmuş rumen içeriğinin hindi rasyonlarına eklenmesi %5 veya %10 oranında kalması gerek canlı ağırlık ve karkas özelliklerine göre, gerekse yemden yararlanma oranı yönünden olumsuz bir sonuç doğurmadığından hindi rasyonlarına katılabileceği kanısına varılmıştır. The aim of this study was to investigate the effect of dried rumen contents on growth and carcass traits of heavy white turkeys. Totally 120 day-old pullets were used to accomplish the aim. Pullets were divided into 4 experimental groups with 3 replicates. Dried cattle rumen contents were added into the diet of the treatment groups. Commercial turkey breeding feed was given to the control groups for 14 weeks. Treatments groups were received 5, 10 and 15% rumen contents in their diets. The diets were prepared by taking into account of isocaloric and isonitrogenous. At the end of the study, the live weight of the turkey for control, 5, 10 and 15% groups were 9577.38, 1398.60, 9706.35, 8802, 9512.00 g, respectively. The FCR of control, 5, 10 and 15% groups were 2.40, 2.44, 2.59 and 2.30, respectively. As a result, It could be said that 5 or 10 % dried rumen can be added into turkey diets because adding 5 or 10 % of dried rumen contents into the turkey diets did not have any negative effect on live weight of the turkeys.
Collections