Effect of moringa, thyme, sumac and their mixture on broiler performance, carcass quality and blood parameters
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, üç bitki tozun (moringa yaprak tozu, sumak meyve tozu ve kekik yaprak tozuve bunların karışımları) 1% konsantrasyonu ile besi performansına, karkas özelliklerineve broilerin bazı kan parametrelerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Toplamyüz seksen adet bir günlük erkek broyler civcivleri (Ross 308), 3 tekerürlü beş grubaşansa bağlı olarak dağıtıldı. Civcivler geldikten sonra tartıldılar ve 7 gün süre ile beraberbüyütüldüler. Civcivler 8. günde çevre kontrollü yer kafeslerine konuldu ve denemesonuna kadar aynı yerde beslendi. Peletlenmemiş yem (ad libitum), sırasıyla 7-21, 22-35ve 36-42 günlerde başlangıç, büyütme ve bitirme olara civcivlere sunuldu. Canlı ağırlık,canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yem dönüşüm oranı haftalık olarak kaydedildi.Deneme sonunda, karkas oranı ve kan parametrelerini analiz etmek için toplam 30 piliçkesildi. Moringa tohum tohumları (T2), Sumak meyve tozu (T3) ve Moringa, Sumak veKekik karışımı (T4) broiler civcivlerdeki canlı ağırlık ve yem dönüşüm oranı üzerindeönemli (P <0,05) ve pozitif etkilere sahip olmuştur. Muamelelerin, T3 grubundakihayvanların karkas verimi, but ve kanat yüzdeleri hariç, karkas özellikleri üzerindeönemli bir etkisi olmamıştır. Sumak ve kekik yemi katkı maddelerinin abdominal yağ vebazı iç organ ağırlıkları üzerinde etkisi olmuştur, ancak diğer diğer muameleler etkiliolmamıştır. Kontrol grubuna kıyasla Sumac ve Kekik grubunda abdominal yağ anlamlıolarak azaldığı (P <0,05) gözlenmişitr. Ayrıca, denem süresinde kontrol grubuna kıyasla,muamele gruplarında yemden yaralanma oranı daha iyi idi. Moringa ilavesi yem tüketimiüzerine önemli etkisi (P> 0,05) yoktu. Kontrol grubuna ve diğer muamele gruplarınakıyasla Kekik yem tüketimine etkili olmuştur. Ayrıca kontrol grubuna ve diğer muamelegruplarına kıyasla T5 grubundaki kan Albumin haricinde serum biyokimya analizindegözlenen belirgin (P> 0,05) bir etki gözlenmemiştir. Kan lipidleri açısından T2, T3 veT5'te Trigliseridler, LDL ve VLDL üzerinde anlamlı etkiler (P <0,05) vardı. Ancak,muameleler arasında ortalama kolestrol ve HDL arasında anlamlı bir farklılık yoktu.Sonuç olarak, araştırmaya göre, ticari broyler rasyonunda antibiyotik yerine büyümepromotörü olarak tek başına Moringa oleifera veya bitki karışımı (Moringa, Sumak veKekik)'nın kullanılması önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: Broiler, moringa, sumak, kekik, besi, kan, karkas. This study was conducted to find the effect of inclusion of three herbal powders (moringaleaves powder, sumac fruit powder and thyme leaves powder and their mixture) with 1 %concentration on fattening performance, carcass traits and some blood parameters ofbroiler. A total of one-hundred-eighty-one day-old-male-broiler-chicks (Ross 308) weredivided into five dietary treatments with 3 replicates. On arrival, the birds were weightedand fed together by 7th day of age. Chicks were put in floor pens in a controlled house at8 d of age, and kept till end of the experiment. Non-pelleted diets (ad libitum) wereoffered as starter, grower and finisher at 7-21, 22-35 and 36-42 days, respectively. Cleanwater was provided throughout the period of the experiment. Live body weight, bodyweight gain, accumulative feed intake and feed conversion ratio were recorded weekly.At the end of experiment, totally 30 birds were slaughtered to analyze carcass cutspercentages and blood parameters. Moringa leaves powder (T2), Sumac fruit powder(T3), and Moringa, Sumac and Thyme mixture (T4) had significant (P<0.05) and positiveeffects on live body weight (LBW) and feed conversion ratio in broiler chicks. Thetreatments did not have significant effect on carcass traits except carcass yield, thighs andwings percentages of the birds in T3 group. Sumac and thyme feed additives had effectson abdominal fat and some of internal organs weights, but other treatments did not,however abdominal fat was decreased significantly (P<0.05) by Sumac and Thymecompared to control group. Also there were positive effects on the most of broilers feedconversion ratio comparing to the control group during the experiment. Also there wereno significant (P>0.05) effects observed in serum biochemistry analysis, except Albuminof the blood in group T5 as compared to control group and other treatments. In terms ofblood lipids, there were significant effects (P<0.05) on Triglycerides, LDL and VLDL inT2, T3 and T5. But there were no significant differences in mean cholesterol and HDLamong treatments. As a result, according to the research, it is recommended to usemixture of alternative herbal plants (Moringa, Sumac and Thyme) and Moringa oleiferaalone for growth promoter in spite of antibiotic in the commercial broiler ration.Keywords: Broiler, moringa, sumac, thyme, fattening, blood and carcass.
Collections