Investigation of yield, yield components and primary quality characteristics of some bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı; bölgeye uygun verim ve kalitesi yüksek yeni ekmeklik buğdaygenotiplerini tespit etmek ile Diyarbakır ve benzeri ekolojilere sahip bölgelerdeki birimalandaki buğday verimi ile kalitesini artırmaktır. Araştırma, 2015-2016 vejetasyondöneminde Diyarbakır yağışa dayalı şartlarında yürütülmüştür. Araştırmada, GAPUluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nden temin edilen 20 ileri hat ile Dinç,Pehlivan, Cemre, Tekin, Ceyhan-99 çeşitleri kullanılmıştır. Deneme `Tesadüf BloklarıDeneme` desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada başta tane verimiolmak üzere başaklanma süresi, bitki boyu, bayrak yaprak klorofil içeriği, başak üst boğumuzunluğu, m2'de başak adedi, başak uzunluğu, başakta başakçık adedi, başakta tane adedi,başakta tane ağırlığı, dane rutubet muhteviyatı, bin dane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, proteinoranı, SDS sedimantasyon hacmi ve yaş glüten içeriği gibi özellikler incelenmiştir.Genotipler arasında m2 de başak adedi dışında incelenen özellikler bakımından önemlifarklılıklar tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Diyarbakır ve benzeri şartlardatane verimi bakımından Tekin çeşidi ile G6, G16, ve G18 genotipleri iyi performansgösterirken, kalite özellikleri yönünden ise G1 ve G3 genotipleri ön plana çıkmıştır.Uygulanabilir bir tavsiye için denemenin farklı yıl ve lokasyonlarda tekrar edilmesi esastır.Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, korelasyon, tane verimi, kalite, verim unsurları. The aim of this study was to determine new wheat advanced lines with higher yield andbetter quality properties and to increase overall wheat production in Diyarbakir andsurrounding regions with similar ecology. The experiment was carried out on 20 advancedlines and Dinç, Pehlivan, Cemre, Tekin and Ceyhan-99 as cultivars obtained from GAPInternational Agricultural Research and Training Center, during the growing season since2015-2016 in the Diyarbakir, Turkey. The experiment was organized as randomizedcomplete block design with three replications. Morphological and quality traits wereconsidered: days to heading, plant height, chlorophyll content, peduncle length, number ofspikes per square meter, spike length, number of spikelet per spike, number of grains perspike, grains weight per spike, grain yield, moisture content, thousand kernel weight,hectoliter weight, protein content, SDS sedimentation value, and wet gluten. There weresignificant differences among genotypes for all evaluated characters except number ofspikes per m-2. The results also showed that advanced lines G1 and G3 and had the highestvalues in terms of quality parameters. In terms of grain yield the variety Tekin andadvanced lines G6, G16, and G18 had the highest yield. To give an acceptablerecommendation, the experiment should be repeated in more number of environments.Keywords: Bread wheat, correlation, grain yield, quality, yield components.
Collections