Effect of dıetary jerusalem artıchoke and chıcory supplementatıon on performance, serum cholesterol level and gut mıcroflora of japanese quaıl (Coutrnıx japonıca)
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, bir prebiyotik kaynağı olarak rasyona %1 ve %0,5 seviyesinde yer elması vehindibaba bitkisinin bıldırcınların büyüme performansı, karkas özellikleri,kolestroliçeriği ve barsak florası üzerine etkisini belirlemek içinyapılmıştır. Toplam 225 adetgünlük bıldırcın civcivleri şansa bağlı olarak 3 tekerrülü 5 muamele grubuna şansa bağlıolarak dağıtılmıştır. Deneme, control (T1, katkı maddesi içermeyen), % 0,5 Yerelmasıelması içeren (T2), %1 Yerelması içeren(T3), %0,5 Hindibaba içeren (T4) ve%1Hindibaba içeren (T5)gruplarından oluşmuştur. Hayvanların yemleme ve sulamaları 6haftalık deneme süresince adlibitum olarak yapılmıştır. Bıldırcın rasyonuna prebiyotikkaynağı olarak Yerelması ve Hindibaba eklenmesi bıldırcınları 6 hafta sonu canlı ağırlık,canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve karkas kalitesi üzerineistatistiki olarak herhangi bir etkisinin olmadığını gözlenmiştir (P>0,05). Ayrıca, bakterisayıları ve kolesterol içeriği her iki prebiyotikten de etkilenmemiştir. Bununla birlikte,göğüs eti rengi, besleyici prebiyotiklerin kullanımından etkilenmiştir. T3 ve T4gruplarında kaydedilen et rengien iyi sonucu vermiştir. Dişi bıldırcınların etlerindekiparlaklık (L *) değeri, %1Yerelması ve %0,5 Hindibaba gruplarında, %0,5 Yerelması,%1 Hindibaba ve control grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (P<0,05). Genel olarak,her iki prebiyotik tipinin farklı düzeylerde bıldırcın rasyonuna katılmasının üretimperformansını olumlu etkilemediği, buna karşılık et rengini iyileştirebileceği sonucunavarılmıştır.Anahtar Kelimeler: Prebiotik, yer elması, hindibaba, quail, bağırsak florası, et rengi,kolesterol. this study Jerusalem artichoke tubers and Chicory powder as a source of prebiotics at0.5% and 1% levels were supplemented to determine the growth performance, carcasscharacteristics and cholesterol content in quail chicks. An experiment of 42 days wasconducted with a flock of 225 one-day old chicks, were used in a completely randomizeddesign (CRD with 5 treatments and 3 replicates). Treatments were control no additive(T1), T2 containing 0.5% Jerusalem artichoke, T3 containing 1% Jerusalem artichoke, T4containing 0.5% Chicory and T5 containing 1% of Chicory. All chicks had free access tofeed and water ad libitum during the 6-wk experiment. The results showed the both typeof dietary prebiotic supplementations had no effect on the live body weight, weight gain,feed intake, feed conversion ratio and carcass quality at the end of the experiment. Also,the bacterial counts and cholesterol content had no affected by both type of prebiotics.While, the breast meat colour affected by using the dietary prebiotics. The best result ofmeat colour recorded for the T3 and T4. The colour lightness (L* value) of the femalewas increased in 1% of Jerusalem artichoke and 0.5% of Chicory supplementationscompared with 0.5% Jerusalem artichoke, 1% of Chicory and control group. Overall, itwas concluded that different level (0.5 and 1%) of both type of prebiotics cannotpositively affect production performance, while, can improve the colour of meat.Keywords: Prebiotics, jerusalem artichoke, chicory, quail, gut flora, meat colour,cholesterol.
Collections