Effect of foliar application of humic acid and seaweeds extract on growth and productivity of cucumber (Cucumis sativus L.) under plastic conditions
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Duhok Politeknik Üniversitesi, Zakho Teknik Entitüsü'nün (Kuzey Irak) bitki yetiştirme alanındaki plastik sera koşulları altında (500 m2) 2018 bahar mevsiminde, hümik asidin (HA, üç konsantrasyonu: 0, 1 ve 2 ml/L) ve deniz yosunu özütünün (SWE, üç konsantrasyonu: 0, 2 ve 4 ml/L), iki salatalık (Cucumis sativus L.) çeşidinde (Bellona F1 ve Solo F1) üzerine etkisi incelenmiştir. Bu iki biyo-uyarıcı, on gün aralıklarla üç kez yapraklara püskürtülmüştür. Salatalık tohumları 15 Şubat 2018'de plastik plastik kaplara ekilmiş ve bu fideler, 20 Mart 2018 tarihinde, damla sulama sisteminin olduğu seraya bitkiler arasında 30 cm'lik bir mesafe olacak şekilde ekilmiştir. Deneme üç tekerrürlü faktöriyel deneme deseninde (RCBD) düzenlenmiştir. Duncan'ın %0,05 düzeyindeki çoklu testleri, ortalama karşılaştırması için kullanılmıştır. Sonuçlar şu şekilde özetlenebilir; HA ve SWE'nin yapraktan uygulanması bitki büyüme bileşenlerini (bitki boyu, toplam klorofil, yaprak sayısı ve bitki kuru maddesi) ve yapraklardaki (N, P ve K) mineral içeriğini önemli ölçüde arttırmıştır. Vejetatif büyüme karakterlerinin çoğu için iki salatalık çeşidi arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bununla birlikte, Solo F1 çeşidi, Bellona F1'den bitki boyu ve kuru madde bakımından önemli ölçüde farklılık göstermiştir. Üç faktör (HA, SWE ve çeşitler) arasındaki interaksiyon, vejetatif büyüme karakterlerinin çoğunda önemli olduğu belirlenmiştir. Üçlü interaksiyonda ise, vejetatif büyüme özelliklerinde (bitki uzunluğu, yaprak sayısı, toplam klorofil, bitki kuru maddesi ve yaprak alanı) önemli bir artış olduğu gözlenmiştir. Hümik asidin uygulanması, nicel ve nitel verim karakterlerini (erken verim, toplam verim, meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyve uzunluğu, meyve çapı ve toplam çözünür katı maddeler, TSS) belirgin şekilde arttırmıştır. SWE'nin etkisi ise (meyve sayısı hariç), tüm niceliksel ve niteliksel verim karakterleri için önemli bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Hümik asit (HA), Deniz yosunu ekstraktı (SWE), Cucumis sativus L. A field experiment was conducted in a plastic house (500 m2) at vegetable research field of the Department of Protected Cultivation, Zakho Technical Institute, Dohuk Polytechnic University, North Iraq during spring season of 2018 to investigate the effect of humic acid (HA, with three concentrations: 0, 1 and 2 ml/L) and seaweed extract (SWE, with three concentrations: 0, 2 and 4 ml/L) on two cucumber (Cucumis sativus L.) cultivars, i.e., Bellona F1 and Solo F1. The two bio stimulants were sprayed three times with ten days' interval. Cucumber seeds were sown in plastic pots on February 15th 2018 kept in plastic house. The cucumber seedlings were planted on March 20, 2018 at a distance of 30 cm between plants along the perforated hose line of drip irrigation system. The experiment was arranged in a factorial Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replicates. The Duncan's multiple range tests at 0.05% level was used for means comparison. The summary of main results was as follows; Foliar application of HA and SWE significantly increased vegetative growth components (plant length, total chlorophyll, number of leaves and plant dry matter) and mineral contents in leaves (N, P, and K). No significant differences were found between the two cucumber cultivars for most of the vegetative growth characters. However, Solo F1 cultivar significantly differed from Bellona F1 regarding plant height and dry matter. The interaction between three factors (HA, SWE and cultivars) resulted in significant improvement of most vegetative growth characters. The three-way interaction caused a significant increment in the vegetative growth traits (plant length, leaf number, total chlorophyll, plant dry matter and leaf area). Application of HA significantly increased quantitative and qualitative characters of yield (early yield, total yield, number of fruits, fruit weight, fruit length, fruit diameter and total soluble solids, TSS). The effect of SWE was significant for all quantitative and qualitative yield characters, except number of fruits which was not influenced by SWE application. Keywords: Humic acid (HA), Seaweed axtract (SWE), Cucumber (Cucumis sativus L.).
Collections