Farklı rakımlarda elde edilen etlik piliçlerin besi performansı ve asites oranları bakımından karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Bingöl ve adana illerinde aynı tarihte çıkışları sağlanan ve adana da çıkışı tamamlandıktan sonra yetiştirilmek üzere Bingöl'e getirilen (Adana) ile Bingöl'de çıkımı sağlanan (Bingöl) etlik piliçlerin asites ve asitesten kaynaklı ölümler ile besi performansına etkilerlini incelemek amacıyla yapılmıştır.Canlı ağırlık bakımından Adana grubu 2. ve 3. haftalarda Bingöl grubuna oranla daha fazla canlı ağırlık artışı göstermiştir.3. hafta yem tüketimleri incelendiğinde Adana ve Bingöl grupları arasındaki yem tüketim değerleri istatistiki açıdan çok önemli (P>0,01) olarak bulunmuştur. Ölüm oranlarına bakıldığında Adana grubunda ölümlerin daha fazla olduğu görülmüştür. Ölüm oranları incelendiğinde 1., 2., 3., 4. ve 6. hafta ölüm oranları arasındaki farklılıklar istatistiki açıdan önemsiz (P>0,05), 5. haftadaki ölüm oranları arasındaki farklılıklar istatistiki açıdan önemli (P<0,05) olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın neticesinde; düşük rakımlarda çıkışı sağlanan etlik piliçlerin yetiştiriciliği yüksek rakımda yapıldığı taktirde ölüm oranlarında artış gözlemlenmiş olup yüksek rakımda çıkışı yapılan etlik piliçlerin yüksek rakımda yetiştiriciliğinin yapılmasının daha iyi olacağı önerilir. This study was carried out in the provinces of Bingöl and adana on the same date after the exit and adana to be brought to be brought to the bingöle brought to be bredölle (Adana) with the bingolun (Bingol) broiler chickens ascites and ascitesten fattening performance of the fattening performance was done to examine the effects of. In the 2nd and 3rd weeks, it showed more live weight gain than the Bingöl group. The feed consumption values between the Adana and Bingöl groups were statistically significant (P> 0,01). When death rates are considered, it is seen that deaths are higher in Adana group. When the mortality rates were examined, the differences between the mortality rates at the 1st, 2nd, 3rd, 4th and 6th weeks were not statistically significant (P> 0.05), and the differences between the mortality rates at the 5th week were statistically significant (P <0.05). was found. As a result of this study; It is suggested that if the breeding of broiler chickens at low altitudes is made at high altitude, an increase in mortality rates is observed and it is recommended that breeding chickens at high altitudes will be better at high altitudes.
Collections