Farklı leonardit ve tuz seviyelerinin fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) fide gelişimi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi kontrollü iklimlendirme odasında, farklı tuz ve leonardit seviyelerinde fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) fide aşamasında tuz stresine olan tepkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada bitki materyali olarak Göynük-98 fasulye çeşidi kullanılmıştır. Tuz stresi için sodium chloride (NaCl)'in 4 dozu (0, 50, 100, 150 mM), leonardit için ise 0, 20, 30 ve 40 g/kg dozları uygulanmıştır. Çalışmada kök uzunluğu, sürgün yaş ve kuru ağırlıkları, bitkide yaprak sayısı ve bazı makro ve mikro elementlerin alımına etkisi parametreleri incelenmiştir. Alınan sonuçlara göre, kök uzunluğu, sürgün uzunluğu, kök yaş ağırlığı ve sürgün yaş ağırlığı bakımından gerek leonardit ve gerekse tuz dozlarının istatistiki manada etkili olduğu tespit edilmiştir. Makro ve mikro elementlerin alımına bakıldığında K ve P miktarı azalırken, Na miktarında ise artış gözlemlenmiştir. Leonardit uygulamalarında ise K ve Na miktarında artış kaydedilirken, P miktarında ise nispi bir değişim gözlemlenmemiştir. Leonardit kullanımının tuza maruz bırakılan fasulye bitkisinin gelişimine ve iyon alımına olumlu etki yaptığı tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Tuz konsantrasyonu, leonardit, fasulye. This study was carried out to determine the of response bean (Phaseolus vulgaris L.) to salt stress at different salt and leonardite levels in a controlled climate conditioning room of the Faculty of Agriculture of Bingöl University. Göynük-98 bean cultivar was used as plant material in the study. Four doses (0, 50, 100, 150 mM) of sodium chloride (NaCl) were used for salt stress and 0, 20, 30 and 40 g/kg for leonardite. In this study, root length, shoot fresh and dry weights, number of leaves in the plant and parameters of the effect on the uptake of some macro and micro elements were investigated. According to the results, both leonardite and salt concentrations were found statistically important in terms of root length, shoot length, root fresh weight and shoot fresh weight. When the intake of macro and micro elements were examined, K and P amount decreased while Na amount increased. In leonardite applications, K and Na amount increased while P amount did not change proportionally. The use of leonardite has been found to have a positive effect on the growth and ion intake of common bean plant to salt stress.Keywords: Salt concentration, leonardite, common beans.
Collections