Mezhaba yan ürünlerinin üretim teknolojileri ve bileşimleri üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırmada devlet sektörü et kombinası, özel sektör et kombinası ve hammaddeyi dışarıdan sağlayan özel rendering şirketlerinin, yan ürün değerlendirme teknolojileri araştırılmıştır. Bu amaçla ortak üretimleri olan et-kemik unlarının kimya sal bileşimleri, kendi aralarında ve T. S. E. et-kemik unu norm değerleri ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca devlet sektörünce üretilen kan unu kimyasal bileşimlerinin, T. S. E. kan unu norm değerleri ile karşılaştırılmaları yapılmıştır. Numunelerin kimyasal analizlerinde ham protein, ham yağ, rutubet ve ham kül Çalışılmıştır. Bulduğumuz değerlere göre, devlet sektörünce üretilen et- kemik unu ham proteini % 49.8 ile % 57.6 arasında, ham yağ % 19 ile % 19.1 arasında, rutubet % 8.2 ile % 8.4 arasında, ham kül % 22.7 dir. özel et kombinasınca üretilen et-kemik unu ham proteini % 40.6 ile % 41.7 arasında, ham yağ % 10.9 ile % 11 arasında, rutu bet % 4.5 ile % 5.9 arasında, ham kül % 38.6 ile %39 arasında bulunmuştur. özel rendering şirketlerince üretilen et-kemik unu ham proteini % 35.2 ile % 35.3 arasında, ham yağ % 9.5 ile % 10.1 arasında, rutubet % 5.1 ile % 5.2 arasında ve ham kül % 42.6 ile % 48.8 arasında bulunmuştur. Kan unu analizlerinde devlet sektörünce üretilen kan unu ham proteini % 69.4, ham yağ % 4.7 ve rutubet % 18.8 olarak bulun muştur. Bu değerleri ile, et-kemik unlarında devlet sektörü hamprotein bakımından T. S. E. Tankaj (I. sınıf), özel et kombinası T. S. E. Karkas (II. sınıf) ve özel rendering şirketleri ise T. S. E. Karma tip (II I. sınıf) kabul edilebilir. Ancak devlet sektörünce üretilen et-kemik ununun ham protein değerinin yanı sıra, hara yağ ve rutubet değerlerinin de yüksek oluşu bir dezavantajdır. Buna göre, devlet sektörü tarafından pazarlanan et-kemik unlarının özel sektörce pazarlanan et-kemik unlarından daha nitelikli olduğu söylenebilir. Ancak bu durum maliyet, stok bulun durma, standart üretim, yağ ve rutubet fazlalığı gibi faktörler göz önüne alındığında, özel sektör lehine değişmektedir. Sonuçta her üç sektörün de standart üretim yapamadığı ve gereksinimleri karşılayamadığı görülmektedir. SUMMARY THE INVESTIGATION ON THE PRODUCTION PROCESS AND COMPOSITION OF SLAUGHTER-HOUSE BY-PRODUCTS In this study, industrial processing of slaughter house by products which from Government owned combined plants, private owned meat combined plants and private owned rendering companies which obtained crude material from abroad are examinated. For these purposes, meat and bone meals chemical compounds which manifactured in some way are compared with each other and T.S.E. (Turkey Standardization Enstitute) meat and bone meal norm values are compared with these values. In addition, each blood meal chemical compounds which manifactured by Government owned meat combined plants and T.S.E. blood meal norm value are also compared with each other. The crude protein, crude fat, moisture and crude ash are obtained in samples' chemical analyse. We found that the meat and bone meals which manifactured in government owned meat combined plants, consist of crude protein between 49.8 % and 57.6 %, crude fat between 19 % and 19.1 %, moisture between 8.2 % and 8.4 and crude ash average 22.7 %. The percentage of meat and bone meal which manifactured private owned meat combined plants analyses are between 40 % and 41.7 % for crude protein, 10.9 % and 11 % for crude fat, 4.5 % and 5.9 % for moisture, 38.6 % and 39 % for crude ash. The percentage of meat and bone meals which manifactured private owned rendering companies analyses are between 35.2 % and 35.3 % for crude protein, 9.5 % and 10.1 % for crude fat, 5.1 % and 5.2 % for moisture and 42.6 % and 48.8 % for crude ash.The government owned blood meal chemical analyses consist of average 69.4 % for crude protein, 4.7 % for crude fat and 18.8 % for moisture. Because of these values, it may be admit that government owned meat combined plants for crude protein property is T.S.E. Tankage (first class), it's carcas type (second class) for private owned meat combined plants and it's mixed type (third class) for private owned rendering companies in meat and bone meals. In addition the government owned meat combined plants has high values of fat and moisture. This is also disadvantage for it. Kfe suggested that government owned meat combined plants meat and bone meals were so quality than private owned combined plants meat and bone meals, but private owned combined plants has more advantages because of charges, stocks, standart manifaction, excess of fat and moisture and other factors. The end of, the manifactured in all sectors is not enough and not reply to all necessaries. KEY WORDS : Bone meal, Meat meal, Blood meal, Meat and bone meals, By Products of Slaughter-house.
Collections