Broiler rasyonlarına değişik düzeylerde katılan vitamin A ve folik asidin canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ile bağışıklık üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
I. ÖZET Rasyona katılan farklı miktarlardaki vitamin A ve Folik asidin etlik piliçlerde canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma ve bağışıklık üzerine etkilerinin incelendiği bu araştırmada 400 adet günlük hybro civciv kullanılmıştır. Biri kontrol ve dördü deneme olmak üzere herbiri seksener hayvandan oluşan 5 grup ile yürütülen çalışma 42 gün sürdürülmüştür. Kontrol grubu ile i., 2., 3. ve 4. deneme gruplarının rasyonlar inin vitamin A <IU/kg> ve folik asit (mg/kg> kapsamla rı sırasıyla 6000, 1.00 5 3000, 1.00? 6000, 0.50; 9000, 1.00 ve 6000, 1.50 olacak şekilde düzenlenmiştir. Civcivlerin araştırma sonu ortalama canlı ağırlıkları yukarıdaki grup sırasına göre 2049.35, 2028.36, 1996.45, 2037.92 ve 2101. 28g olarak bulunmuştur. Gruplar arasındaki farklılıklar istatistik! açıdan önemsiz bulunmuştur <P > 0.05). Yine gruplara göre sırasıyla ortalama yem tüketimleri 3946.90, 4008.35, 3956.07, 4112.08 ve 3930.52 g, toplam yemden yararlanma değerleri ise 1.964, 2.015, 2.022, 2.058 ve 1.906 olarak sapmıştır. Bu sonuçlara göre kontrol grubundan 5İ50 daha yüksek folik asit içeren rasyonla beslenen 4. grupta yemden yararlanma oranı diğerlerinden daha iyi Anahtar Sözcükler: Broiler, Vitamin A, Folik Asit, Bağışıklıkbulunmuştur. Civcivler Newcastle hastalığına karsı 7<Hitchner Bl) ve 21. günlerde (Lasota) asılandı ve antikor düzeyleri hemogluti- nasyon-Inhibisyon testi ile saptandı. Civcivlerin Newcastle hastalığına karsı (Lasota) aşılanmasından 21 gün sonra 2 log HI titre ortalamalarının kontrol grubunda 5.00, deneme gruplarında ise sırasıyla 4.93, 5.00, 6.20 ve 5.50 olduğu bulunmuştur. Antikor titreleri 3. ve 4. gruplarda, diğer gruplara göre istatistiki acıdan önemli bulunmuştur (. P < 0. 05 ). Denemenin sonunda karaciğer, Bursa Fabrisius ve dalak ortalama ağırlıkları kontrol ve deneme gruplarına göre sırasıyla 41.94, 2.09, 2.44; 44.07, 1.98, 2.80? 43.24, 1.97, 2.08? 44.94, 2.89, 2.20 ve 41.40, 2.77, 2.28 g olarak saptanmıştır. Gruplar arasında istatistiki olarak önemli bir fark görülmemiş tir. Araştırma sonunda alınan kan örneklerinde tesbit edilen ortalama alyuvar sayıları, hematokrit ve hemoglobin değerleri bakımından gruplar arasında Önemli bir farklılığa CP > 0.05) rastlanmamıştır. Ortalama Lenfosit oranları gruplarda sırasıyla % 69.00, 63.85, 64.28, 77.28 ve 76.71 olarak saptanmıştır. Fakat lenfosit oranları bakımından istatistiki olarak gruplar arasında önemli farklar bulunmuştur <P < 0.05). Araştırma sonunda ölüm oranlarının kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla `/.3.75, 7.2.50, `/.l. 25, -/.5.33 ve 7.2.50 olduğu tesbit edilmiştir. Bu sonuçlara göre rasyonlara ihtiyaçtan 7.50 daha fasla vitamin A ve folik asit ilave edilmesinin broilerlerde besiperformansını etkilemediği, ancak bağışıklığı olumlu yönde ar tıracağı sonucuna varılmıştır. SUMMARY The Effect Of Different Amounts Of Vitamin A And Folic Acid, Added To The Broiler Rations, On Live Weight Gain, Feed Consumption And Immunity In this experiment one day old 400 hybro chicks were used to investigate the effects of different amounts of vitamin A and folic acid, added to the broiler rations, on live weight gain, feed conversion and immunity. The feeding experiment was carried on 42 days. The chicks were divided into 5 groups, one control e and the others experiment groups. Each group had 80 chicks. Vitamin A (IU/kg) and folic acid Cmg/kg!» amounts of rations were arranged as 6000, 1.00; 3000, 1.00; 6000, 0.50; 9000, 1.00; 6000, 1.50 for control and first, second, third and fourth experiment groups respectively. At the end of the experiment, the avarage live weight of the chickens were found as 2043.35, 2028.36, 1996.45, 2037.92 and 2101.28 g respectively. The differences among the groups were not found statistically important <P > 0.05). Total feed consumption avarages for the groups were 3946.90, 4008.35, 3956.07, 4112.08 and 3930.52 g, and also feed efficiency Key Words: Broiler, Vitamin A, Folic Acid, Immunityvalues were 2.210, 2.242, 2.338, 2.052 and 2.071 respectively. According to these results it was found that feed efficiency values of third and fourth groups, fed on %50 higher vitamin A and folic acid, were better than the others. The chicks in all groups were vaecinated aganist Newcastle with Hitchner Bl and Lasota at 7. and 21. day respectively and then antibody levels were determined by hemoglut inat ion-inhibit ion test. Twenty one days later vaccination C lasota) the avarage 2 log HI titreş were found as 5.00 for the control and 4.93, 5.00, 6.20 and 5.50 for the experiment groups respectively. The values of antibody titers found in third and fourth groups were statistically significant different from the others <P < 0.05). At the end of the experiment, the average weights of liver, Bursa Fabrisius and spleen were determined as 41.94, 2.09, 2.44J 44.07, 1.98, 2.80; 43.24, 1.97, 2.08? 44.94, 2.89, 2.20? 41.40, 2.77, 2.28 g for the control and the experiment groups respectively. There was no statistically important differences among the groups. The statistically important differences were not found amoung groups for erythrocyte counts, hematocrit and haemoglo bin levels of bloods collected from the groups at the end of the study. Avarage lenfocyte ratio of the groups were deter mined as 69.00, 63.85, 64.28, 77.28 and 76.71 7. respectively. Statistically significant differences were found amoung the groups for lenfocyte counts (P < 0.05). The mortality percentages of groups were determined as 3.75, 2.50, 1.25, 5.33 and 2.50 `/. for the control andexperimental groups. As a result, it was concluded that higher <%50> Vitamin A and folic acid levels didn't effect weight gain but increased immunity and feed conversion of broiler.
Collections