Farklı kaba yem kaynaklarının süt sığırlarında rumen parametreleri ile süt verimi ve bileşimi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETFarklı Kaba Yem Kaynaklarının Süt Sığırlarında Rumen Parametreleri ile SütVerimi ve Bileşimi Üzerine EtkisiBu çalışma, süt sığırları beslenmesinde farklı kaba yem kaynakları kullanılmasınınçiğneme aktivitesi, rumen fermantasyonu, sindirilebilirlik, süt verimi ve bileşimi üzerineetkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede laktasyonun 210 ± 20 günlerinde ve575 ± 50 kg canlı ağırlığındaki, dördü rumen kanüllü olmak üzere toplam 12 baş ilkdoğumunu yapmış Holştayn süt sığırı kullanılmıştır. Sığırlar kaba yem kaynakları farklı olandört toplam karma rasyon ile beslenmişlerdir. Rasyonlar; 1) % 50 mısır silajı + % 50konsantre yem (MS), 2) % 35 mısır silajı + % 15 buğday samanı + % 50 konsantre yem(MSS), 3) % 35 mısır silajı + % 15 yonca kuru otu + % 50 konsantre yem (MSY), 4) % 25mısır silajı + % 10 buğday samanı + % 15 yonca kuru otu + % 50 konsantre yem (MSSY)şeklinde düzenlenmiştir. MSS ile beslenen ineklerin geviş getirme zamanı ise, MS ilebeslenenlerden daha yüksek olmuştur (P<0.05). MSS ve MSSY gruplarının toplam çiğnemezamanları (662 ve 633 dk/gün) MS grubuna göre (521 dk/gün) daha yüksek bulunmuştur(P<0.01). Denemedeki hayvanların ortalama rumen pH değerleri, NH3-N miktarı,asetat/propionat oranları, toplam uçucu yağ asitleri ve kuru madde tüketim miktarları rasyonuygulamalarından etkilenmemiştir. Ancak 5.8'in altında kalan rumen pH süresi, MS ilebeslenen ineklerde daha fazla bulunmuştur (P<0.001). Bu çalışmadan, süt miktarı ve bileşimiüzerine olumsuz bir etki yaratmamasına rağmen, süt sığırı rasyonlarında kaba yem kaynağıolarak sadece mısır silajı kullanılmaması gerektiği sonucu çıkartılabilir.Anahtar kelimeler: Kaba yem kaynağı, fiziksel etkin NDF, çiğneme aktivitesi, rumenparametreleri, süt verimi ve bileşimi SUMMARYThe Effects of Different Forage Sources on Rumen Parameters, Milk Productionand Composition in Dairy CowsThe objective of this experiment was to evaluate the effects of different forage sources onchewing activity, rumen fermentation, digestibility, milk production and composition in latelactating dairy cows. Twelve late lactating Holstein primiparous cows including four cowsequipped with a rumen cannula, averaging 210 ± 20 d in milk and weighing 575 ± 50 kg.Cows were fed four total mixed diets that were varied in the forage sources: 1) 50% cornsilage + 50% concentrate mixture (CS), 2) 35% corn silage + 15% wheat straw + 50%concentrate mixture (CSW), 3) 35% corn silage + 15% alfalfa hay + 50% concentrate mixture(CSA), 4) 25% corn silage + 10% wheat straw + 15% alfalfa hay + 50% concentrate mixture(CSWA). Cows fed with CSW spent more time ruminating than cows fed CS (P<0.05).Total chewing time was higher (P<0.01) in CSW (662 min/d) and CSWA (633 min/d) groupsthan CS (521 min/d). Mean rumen pH values, NH3-N content, acetate/propionate ratio, totalconcentration of volatile fatty acids in rumen fluid and dry matter intake levels were notaffected by the treatments. However, the time (h/d) where the pH was under 5.8 value, wasincreased when cows fed the CS diet (P<0.001). It is concluded that the corn silage shouldnot use as sole forage source in dairy cow ratio, in spite of has no unfavorable effect on themilk production and composition.Key words: Forage sources, physically effective NDF, chewing activities, rumen parameters,milk production and composition
Collections