Farklı karbonhidrat kaynaklarının süt sığırlarında rumen parametreleri ile süt verimi ve bileşimi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETFarklı Karbonhidrat Kaynaklarının Süt Sığırlarında Rumen Parametreleri ile SütVerimi ve Bileşimi Üzerine EtkisiBu çalışmanın amacı laktasyondaki süt sığırlarında farklı karbonhidrat kaynaklarınınrumen parametreleri, süt verimi ve bileşimi ile sindirilebilirlik üzerine etkisini incelemekti.Çalışmada ilk doğumunu yapmış laktasyondaki 12 adet Holştayn sığır 4 x 4 Latin karedüzenine göre kullanıldı. Bu inekler farklı oranlarda ikame edilmiş mısır ve buğday içerenrasyonlarla beslendi. Rasyonlar şu şekilde kullanıldı: 1) % 26 mısır içeren grup; 2) % 16.10mısır ve % 7.09 buğday içeren grup; 3) % 16.51 buğday ve % 7.26 mısır içeren grup; 4) %25.88 buğday içeren grup. Kuru madde tüketimi rasyonlardan etkilenmemiştir. Rasyondamısır yerine buğday kullanıldığında günlük ortalama rumen pH'sı 6.45' ten 5.83'e gerilemiş(P<0.05) ve günlük minimum pH 5.90 dan 5.29'a düşmüştür (P<0.05). 5.80'in altında kalanpH değeri ise mısır yerine buğday ikame edilmesi ile 0.25'ten 13.25 saat/gün değerineulaşmıştır (P<0.05). Gruplar arasında toplam uçucu yağ asidi değerleri bakımından bir farkbulunmamıştır. Rasyonda buğday mısır yerine kullanıldığında asetat miktarı (P<0.01) veasetat : propiyonat oranı (P<0.05) azalmış, propiyonat düzeyi (P<0.05) ise artmıştır. NH3-Ntüm gruplarda benzer değerlerde kalmıştır. Mısır ile buğday yer değiştirdiğinde günlük sütverimi 22.94 kg'dan 19.57 kg'a düşmüştür (P<0.01). Süt yağı yüzdesi bakımından denemegruplar arasında istatistik bir fark gözlenmemiştir. Mısır yerine buğday kullanıldığında nötraldeterjan fiber (NDF) sindirilebilirliği ve in situ NDF yıkılabilirliği azalmıştır (P<0.05).Bu çalışmaya göre süt sığırlarında mısır yerine buğdayın kullanımının subakut rumenasidozu riskinin artabileceği düşünülmektedir.Anahtar kelimeler: Süt sığırları, karbonhidratlar, rumen, subakut rumen asidozu, rumenpH'sı, süt verimi ve kompozisyonu SUMMARYThe Effects of Different Carbohydrate Sources on Rumen Parameters, Milk Productionand Composition in Dairy CowsThe purpose of this study was to investigate the effect of different carbohydrate sources onruminal parameters, milk production and composition and digestibility in lactating dairycows. Twelve primiparous lactating Holstein cows were used according to 4 x 4 Latin squaredesigns in this study. These cows were fed with diets containing different rates of corn andwheat. The diets were used like this: 1) 26.20% corn based diet; 2) 16.10% corn and 7.09%wheat based diet; 3) 16.51% wheat and 7.26% corn based diet; or 4) 25.88% wheat based diet.Dry matter intake values were unaffected by diets. Mean ruminal pH decreased from 6.45 to5.83 (P<0.05) and minimum daily pH decreased from 5.90 to 5.29 (P<0.05) when corn wasreplaced with wheat in the diet. Time spent below pH 5.80/d reached from 0.25 to 13.25 h/dwhen corn replaced wheat (P<0.05). No difference was observed in term of the total volatilefatty acid values among the experimental groups. The amount of acetate (P<0.01) andacetate:propionate ratio (P<0.05) decreased and the propionate level increased (P<0.05) whenwheat was used rather than corn. NH3-N remained among similar values in all groups.Daily milk yield decreased from 22.94 kg to 19.57kg (P<0.01) when corn was replacedwith wheat in the diet. No statistical difference was observed in terms of the milk fatpercentage among the experimental groups. The digestibility of neutral detergent fiber (NDF)and in situ NDF degradability were reduced when wheat was used rather than corn (P<0.05).According to this study, it was considered that using wheat rather than corn in dairy cattlenutrition may increase the risk of SARA.Key words: Dairy cattle, carbohydrates, rumen, subacute ruminal acidosis, ruminal pH, milkProduction and Composition
Collections