Bursa-Kestel yöresi ılıman iklim meyve fidancılığı üzerine bir inceleme
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ABSTRAKT Bu çalışmada Bursa - Kestel yöresi ılıman iklim meyve fidancılığı 1987 yılında incelenmiş, sorunları tesbit edilmiş ve bunların çözümüne yönelik önerilerde bulunulmuştur. Yörede fidanı ençok üretilen meyve türleri elma, armut, ayva, şeftali, Vişne, kiraz ve dut olup, çok az olarak da üzüm,.. incir ve.frabzon hurması fidanı üretilmektedir. Pidan üretimini küçük aile işletmeleri, klasik yöntemlere göre yapmakta, çeşitli ne denlere bağlı olarak standartlara uygun kalitede fidan üretil - memektedir. Pidan üretimi sırasında görülen en önemli sorunlar, Ç'öğüi* üretimi için gerekli tohumların belirli ve seçilmiş v ağaçlardan alınmaması, anaç olarak kuvvetli ve bir örnek çögür- Sterin kullanılmaması,, sağlıkifr ver ismine doğru aşı kalemi damızlıklarının bulunmaması ve fidanlara uygun budama-terbiye yöntemlerinin uygulanmamasıdır. Ayrıca üretimden sonraki pazar lama koşullarının da yetersiz olduğu söylenebir. Pidan üreti minin çeşitli aşamalarında ilgililerce çeşitli yönlerden kont rollerin yapılması,` fidanların standartlara uygunluklarının tesbiti, yörede kurulmuş bulunan kooperatifin imkanlarının ge liştirilerek fidancılara teknik ve ekonomik yönden daha çok yardımcı olması sorunların çözümünde etkili olacaktır. ABSTRACT In this study the nurseries of -the temperate fruit. species of Bursa - Kestel vicinity were investigated, the problems were determined and some suggestions were given in relation to their solution in the year of 1987, The fruit species which- their_nursery-itrees produced densely were apple, pear, quince, peach, plum, cherry and mulberry. Grape, fig and persimmon* s plants were also produced in small quantities. Nursery tree production have been done by small family farms by the classical methods. Nursery trees could not to be pro duced as quality as determined in the standards because of the various reasons. The most important problems shown during the production were as follows: Seeds required for the seedling production were not to be obtained from the selected stock plants, vigorous and uniform seedlings were not to be used as the rootstockş, healthy and proper scion mother plants not to be existed, and the hursery trees not to be pruned and trained by the suitable methods. In addition it might be said that the marketing conditions after the production to be i&n sufficient. It is necassary to control the plants by the competents and to determine whether they fit to the standards. Possibilitiesuof * the cooperative established in the vicinity; should be improved and its support to the nurserymen should` be much more advanced in relation to the technical and economic respects. All of these necessities may help to solve the problems.
Collections