Marmara bölgesinde yetiştirilen önemli bazı şeftali çeşitlerinin dona dayanımları üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ABSTRACT Bu araştırma, Marmara Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Cardinal, Dixired, Redhaven, J.H.Hale ve Halberta Giant şeftali çeşitlerinin dona dayanımlarının belirlenmesi amacıyla İ985-89 yılları arasında yapılmıştır. Tüm çeşitlerin bir yıllık sürgünleri Kasım-Mart ayları arasında suni don testlerine tabi tutulmuştur. Çeşitler arasında dona dayanım yetenekleri yönünden farklılık ortaya çıkmıştır. Ancak tüm çeşitlerin mukavemeti Ocak ve Şubat aylarında yüksek; Kasım ve Mart aylarında ise düşük bulunmuştur. Ele alınan çeşitler arasında Redhaven' in en dayanıklı, Cardinal ve Halberta Giant'ın da en hassas olduğu belirlenmiştir. Öte yandan, deneme süresince çeşitlerin tomurcuklarında biyokimyasal analizler yapılarak, karbonhidrat (şeker, nişasta), protein, toplam yağ ve bitki besin elementlerinin miktarları ile bunların mevsimlik değişimleri de belirlenmiştir. Tüm çeşitlerde toplam şeker Kasımdan itibaren kışa doğru artmış-, Mart ayında düşüş göstermiştir. Nişasta ise, Kasım ayında yüksek; Aralık, Ocak ve Şubat aylarında düşük, Mart ayında ise tekrar yüksek bulunmuştur. Toplam protein miktarı Kasımdan itibaren giderek artış göstermiştir. Toplam yağ miktarı, genel olarak Şubat ayında en yüksek miktarda bulunmuştur. Besin elementlerinden Azot, Kalsiyum ve Demir kış aylarında (Aralık-Ocak) yüksek, Sodyum ise düşük oranda bulunmuştur. âSSTRAÇT This study was conducted between the years of* 1985-1989 in order to determine frost resistance of Cardinal, Dixired, Redhaven, J.H.Hale and Halberta Giant peach cultivars which are widely grown in Marmara Region. Samples of one year old twigs were collected once a month and exposed to the artificial freezing tests periodically from November to March. Although all cultivars tested showed different frost resistance ability, their frost resistance were found much more higher in January and February, lower in November and March. Redhaven was found to be the hardiest, and Cardinal and HaAberta Giant much more sensitive among the. cultivars. Moreover, the biochemical analysis, like carbohydrate (sugar and starch), protein, total fat and macro and micro element contents of buds of the cultivars has been done once a month during the experimental periods. The amount of total sugar increased from November throughout the winter, decreased in March. Contrarily starch was found high in November, low in the winter and again high in March. Tho total protein Increased from November, throughout the experimental period. Total fat was found higher in February. Among the nutrients nitrogen, calcium and iron were higher in the winter (especially in December- January), Natrium was lower in the winter and higher in November and March.
Collections