Santa maria armut çeşidinde değişik yöntemlerle sarartma ve olgunlaştırmanın pazar kalitesine etkisi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
DZ Bu çalışmada Santa Maria armut meyvelerinin hasat sonrası olgunlaştırma uygulamalarına karşı göstermiş oldukları tepkiler pazar kalitesi yönünden incelenmiştir. Bu amaçla, hasat edilen meyveler dört uygulama grubuna ayrılmıştır.Her grup 15'er meyve içeren üç tekerrürden oluşmuştur. Birinci uygulamada meyveler 2500 ppm ethrel (ethephon) çözeltisinde 30 saniye bekletilmiştir. 24 saat 500 ppm'lik etilen (C2H4) uygulaması ve % 4 karpit(CaC2) uygulaması diğer uygulama gruplarını oluşturmuştur. Kontrol ola rak meyveler doğal olgunlaşmaya bırakılmıştır. olgunlaştırma 20 C- ta,% 90-95 nem içeren olgunlaştırma odasında yapılmıştır. Olgun laştırma işleminin başında, ortasında ve sonunda yapılan çeşitli olgunluk testleri sonucunda pazar kalitesi en yüksek meyveler sararma dikkate alındığında etilen(500 ppm) uygulamasından elde edilmiştir. Meyve eti sertliği ve dolayısıyla raf ömrü açısından ise ethrel (2500 ppm) uygulamasına maruz bırakılan meyvelerden daha iyi sonuç alınmıştır. ABSTRACT The effects of Various Degreening and Ripening Methods on the Marketing Quality of `Santa- Maria` pears. In this study, the responses connected uith the market quality of Santa Maria pears after post-harvest ripening and degreening treatment groups for this purpose. Each group contents 3 -replicates uhich have 15 fruits. Fruits have been dipped a solution of 25DD ppm ethrel for 30 s in the first treatment. Other treatments are 500 ppm ethylene(CpH, ) for 2k h and k % calcium carbide (CaC? ). Fruits have been left for the natural ripening in order to control. Ripening treatments have been conducted in a `ripening room` uhich has 20 0 temperature and 90-95 % humidity. Initial, intermediate and result tests have been done and decided that the best eating or marketing quality of fruits obtained from ethrel (2500 ppm) treatment from the' point of view of flesh firmness i.e. shelf life of fruits. If the degreening on the fruit `skin color is important, then the best result will be obtained from ethylene treatment (500 ppm).
Collections