Eşme ayvasında (Cydonia vulgaris cv. Eşme) depolama süresince meydana gelen meyve eti kahverengileşmesinin nedenleri üzerine bir araştırma.
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
97 6. ÖZET EŞME AYVASINDA fCvdonia vulgaris ev. Eşme) DEPOLAMA SÜRESİNCE MEYDANA GELEN MEYVE ET t KAHVERENGİ LEŞMESÎNÎN NEDENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ı Bu araştırmada, Eşme ayva çeşidi (Cydonia vulgaris! ev. Eşme) meyvelerinde depolama süresince meydana gelen ve fizyolojik bir zararlanma olan meyve eti kahverengileşmesine farklı ekolojik koşulların ve derim zamanının etkileri depolama süresiyle ilişkili olarak incelenmiştir. Bu amaçla, farklı yükseklikte ve farklı yörede belirlenen bahçelerden meyveler sağlanmıştır. 1. Ekoloji alçak rakımlı, 2. ekoloji yüksek rakımlı bahçeleri ifade etmektedir. Ayvalar 1. ve 2. ekoloji olarak belirlenen bahçelerden, üç farklı zamanda (erken, orta dönem ve geç derim) derilerek, ortam sıcaklığı 0±0.5 °C ve hava nisbi nemi % 85±5 olan soğuk hava biriminde 6 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza süresince; pH değeri, solunum hızı ve ağırlık kaybının arttığı; titre edilebilir asitlik, askorbik asit, PE aktivitesi ve meyve eti sertliğinin azaldığı; SÇKM'nin önce arttığı daha sonra ise azalmaya başladığı belirlenmiştir. Meyve eti kahverengi 1 eşme oranı ise, geç derilen meyvelerde % 85, orta dönemde derilenlerde % 37.5 olmuştur. Bununla birlikte, erken derim meyvelerinde kahverengi 1 eşme olmamıştır. Tüm meyve gruplarının genel ortalaması olarak; muhafaza süresinin sonunda yüksek rakımlı bahçenin meyveleri % 43.3 ve alçak rakımlı bahçenin meyveleri % 38.3 oranında kahverengi 1 eşme göstermiştir.100 which is harvested from low elevation orchard showed 43.3 % flesh browning rate and harvested in the high elevation orchard showed 38.3 % browning rate at the and of the storage period. At the beginning of the storage; the best eating quality is obtained in the late harvest fruits. At the end of the storage the best eating quality was indicated in the early harvested fruits. Consequently: It is indicated that the different ecologies and harvest times affected flesh browning and eating quality. The late harvest increased flesh browning rate, at the same time it increased the eating quality at the beginning of the storage early harvest reduced eating quality at the beginning stage and later observed increase has been longthermed As ecologial condition; in quince which are grown in high elevation orchard the browning rate increased, while eating quality is indicated as the lowest lovel compared with low elevation orchard. 97 6. ÖZET EŞME AYVASINDA fCvdonia vulgaris ev. Eşme) DEPOLAMA SÜRESİNCE MEYDANA GELEN MEYVE ET t KAHVERENGİ LEŞMESÎNÎN NEDENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ı Bu araştırmada, Eşme ayva çeşidi (Cydonia vulgaris! ev. Eşme) meyvelerinde depolama süresince meydana gelen ve fizyolojik bir zararlanma olan meyve eti kahverengileşmesine farklı ekolojik koşulların ve derim zamanının etkileri depolama süresiyle ilişkili olarak incelenmiştir. Bu amaçla, farklı yükseklikte ve farklı yörede belirlenen bahçelerden meyveler sağlanmıştır. 1. Ekoloji alçak rakımlı, 2. ekoloji yüksek rakımlı bahçeleri ifade etmektedir. Ayvalar 1. ve 2. ekoloji olarak belirlenen bahçelerden, üç farklı zamanda (erken, orta dönem ve geç derim) derilerek, ortam sıcaklığı 0±0.5 °C ve hava nisbi nemi % 85±5 olan soğuk hava biriminde 6 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza süresince; pH değeri, solunum hızı ve ağırlık kaybının arttığı; titre edilebilir asitlik, askorbik asit, PE aktivitesi ve meyve eti sertliğinin azaldığı; SÇKM'nin önce arttığı daha sonra ise azalmaya başladığı belirlenmiştir. Meyve eti kahverengi 1 eşme oranı ise, geç derilen meyvelerde % 85, orta dönemde derilenlerde % 37.5 olmuştur. Bununla birlikte, erken derim meyvelerinde kahverengi 1 eşme olmamıştır. Tüm meyve gruplarının genel ortalaması olarak; muhafaza süresinin sonunda yüksek rakımlı bahçenin meyveleri % 43.3 ve alçak rakımlı bahçenin meyveleri % 38.3 oranında kahverengi 1 eşme göstermiştir.100 which is harvested from low elevation orchard showed 43.3 % flesh browning rate and harvested in the high elevation orchard showed 38.3 % browning rate at the and of the storage period. At the beginning of the storage; the best eating quality is obtained in the late harvest fruits. At the end of the storage the best eating quality was indicated in the early harvested fruits. Consequently: It is indicated that the different ecologies and harvest times affected flesh browning and eating quality. The late harvest increased flesh browning rate, at the same time it increased the eating quality at the beginning of the storage early harvest reduced eating quality at the beginning stage and later observed increase has been longthermed As ecologial condition; in quince which are grown in high elevation orchard the browning rate increased, while eating quality is indicated as the lowest lovel compared with low elevation orchard.
Collections