Ankara keçisi x kıl keçisi F1 melezlerinin lif özellikleri ve çeşitli büyüme dönemlerindeki performansları üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ Bu araştırmada Ankara keçisi X Kıl keçisi F3 melezlerinde büyüme ve gelişme, besi ve karkas özellikleri bu melezlerden kasgora lifinin Üretim olanakları ve çeşitli kalite faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Melez hayvanların sütten kesim ve birinci yasa kadar ki yasama güçleri sırasıyla %89.2 ve %80.6 bulunmuştur. Besiye oğlak lar sütten kesildikten sonra (120 günlük yasta) başlanmış ve 70 gün devam etmiştir. Besi süresince oğlaklara sadece yoğun yem verilerek serbest yemleme (ad-libitum) uygulanmıştır. Beside günlük ortalama canlı ağırlık artısı 199.5±9.40 g, 1 kg canlı ağırlık artısı için yoğun yem tüketimi 6.356 kg olarak saptanmıştır. Kesim ağırlığı, sıcak ve soğuk karkas ağırlığı sırasıyla 28.9, 14.1 ve 13.9 kg bulunmuştur. Buna göre sıcak ve soğuk randımanlar %48.8 ve %47.6 olarak saptanmıştır. Değerli karkas parçalarından kol, sırt+bel ve bütün sol yarım karkastaki oransal payları sı rasıyla %18.81, %23.81 ve %30.55 olarak belirlenmiştir. 6-11. omurları içeren pirzola parçasında yapılan doku analizi sonucunda kas, kemik ve toplam yağın oranları ise sırasıyla %50.55, %23.26 ve %20.66 bulunmuştur. Melez keçiler bir yasına geldiklerinde kırkılmış, ortalama lif ağırlığı 346.7 g bulunmuştur.Bu liflerde yapılan incelemelerde ortalama incelik, uzunluk, kemp ve medullalı kıl oranları sırasıyla 19.1 mikron, 8.4 cm, %8.4 ve %6.8 olarak saptanmıştır. ABSTRACT The aim of this study was to determine some characteristics such as growth, fattening performance and carcass characteris tics, of Angora X Hair (FJ crosses and the possibilities of cashgora production from those crossbred types. The survival rates of crossbred kids up to weaning (120 day) and one year were 89.2% and 80.6% respectively. Fattening of. kids were started after weaning and lasted about 70 days. During the course of fattening only concentrate feed was given ad libitum. Average daily gain was 199.5±9.40 g and feed convertion was 6.356 kg. Slaughter weight, hot and cold carcass weights were 28.9, 14.1 and 13.9 kg respectively. Accordingly hot and cold dressing percentages were 48.8% and 47.6%. The ratio of leg, loin and rib to left half of carcass were 18.81%, 23.81% and 30.55%. Histolog ical analyses were done on the part of cutlet between 6-11 lumbar vertebra. The ratio of muscle, bone and fat in the cutlet part were found 50.55%, 23.26% and 20.66% respectively. Crossbred goats were shorn when they were about one year old. Average hair weight was 346.7 g. The fibre diameter, fibre length percentages of kemp and medullated fibres were 19.1 micron, 8.4 cm, 8.4% and 6.8% respectively.
Collections