Alabalık karma yemlerinde tam yağlı soyanın balık ununun yerine kullanılma olanakları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
51 ÖZET Balık unu salmonid yemlerinin en önemli hayvansal protein kaynağıdır. Ancak, fiyatının yüksek olusu, her zaman istenilen miktarlarda bulunmayışı, çok çeşitli balıklardan çok çeşitli yöntemlerle (şekillerde) elde edilmesi sonucu kalitesinin sabit olmaması ve saklama güçlükleri nedeniyle Ülkemizde alabalık karma yemlerine istenilen düzeyde balık unu katılamamaktadır. Bundan dolayı bu araştırmada, alabalık rasyonlarında balık ununun bir kısmı yerine ülkemizde -Fiyatı balık unundan daha uçuş olan tam yağlı soya kullanılmasının,, balıkların canlı ağırlık artısı» yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve ayrıca balık maliyetine etkisi incelenmiştir. Denemede ortalama canlı ağırlıkları 50.13 - 50.83 g. arasında olan 600 adet gökkuşağı alabalığı (Salmo gairdneri R.) gençleri kullanılmış ve deneme 10 hafta sürmüştür. Biri kontrol grubu olmak üzere, deneme beş gruptan oluşmuş ve araştırma istanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne bağlı Sapanca îcsu Ürünleri Araştırma ve Uygulama Herkesi'nde yürütülmüştür. Araştırmada kontrol rasyonuna 7, 45 balık unu katılmış ve tam yağlı soya bu rasyonda yer almamıştır. Deneme rasyonlarından 1. rasyonda da balık unu düşeyi aynı olup bu yeme % 15 düzeyinde tam yağlı soya bitkisel protein kaynağı olarak eklenmiştir. 2., 3. ve 4. rasyonlarda balık unu düşeyi sırasıyla 7, 33, 25 ve 15 `e düsürülmüSf. yerine azaltılan oranlarda tam yağlı soya katılmıştır. Tüm rasyonlar izoprotein (ört. X 38.Ö protein) ve enerji (3000 Kcal/Kg. yem) kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Deneme boyunca balık tartımlara iki haftada bir grup tartısı seklinde yapılmıştır. Buna göref en yüksek canlı ağırlık artısını 1. grup göstermiş, bu grup ve kontrol grubu ile diğer gruplar arasındaki farklılık önemli <P< 0.05, P< 0.01) bulunmuştur. Yemden yararlanma bakımından ise 4. grup ile diğer bütün52 gruplar arasındaki -farklılığın önemli olduğu saptanmış (P< 0.0i), ancak bu grup yemi en kötü değerlendiren grup olmuştur. Diğer yandan bu özellik bakımından en iyi gruplar 1. ve kontrol grupları olmuş ve değerlerinin birbirine bensedigi saptanmıştır. Araştırmada ayrıca maliyet hesabı da yapılarak en düşük l Kg« balık canlı ağırlık artısı maliyetinin İ» ve 2. gruplarda olduğu görülmüştür» Bununla beraber rasyonlarda tam yağlı soya arttı¬ rıldıkça yem maliyeti azalmıss ancak balıkların gelişmesinde azalma olduğu belirlenmiştir. SUMMARY Fish meal is the most important animal protein source of the salmonicl diets. However, it has not been possible to use suffeciently in -Fish diets because of the high price of fish meal, its not existing everytime at.demanded amounts, its quality not to be regular as a result of fish meal production via many species due to a lot of processing methods» and difficulties on storing. Therefore, in this research, it has been investigated the effects of using ful If at soybean meal which is cheaper than fish meal in our country instead of a part of the fish meal on the live weight gain, feed consupmtion, feed conversion rate and cost price of the fish. In the present study, 600 rainbow trout CSalmo gairdneri R. ) youngs weighing between 50.13 - 50.83 g. in average was used as animal material and the study continued for 10 weeks. The trial is consist of five groups by forming a control group among them and conducted at Freshwater Fishery Research Center in Sapanca relating to Istanbul University, Aquaculture Faculty. In this experiment, control diet was consisted of 45 `/, fish meal and this diet isn't included ful If at soybean meal. Also, the first experimental diet is included 45 % fish meal besides 15 % fullfat soybean meal as plant protein source. In the 2nd, 3rd and 4th experimental diets, level of the fish meal was reduced to 35, 25 and 15 `Â respectively, and same amounts of fullfat soybean meal was supplemented at decreasing rates instead of fish meal. All the diets was prepared as isoprotein (38 %, mean) and energy (3000 Kcal/Kg. diet, mean). Liveweights of the fish was determined every two weeks as group weighing, and feed consumption and feed cnversion rates was determined within the same periods. The results obtained can be summarised as follows s It was observed that the highest live weight gain was in the54 first group and the differences between the ist and control groups, and other groups was statistically significant <F'< 0.05, P< 0.01). The differences about feed conversion differences between the 4th group and other groups was found as statistically significant <P< 0.01), however this experimental group was determined as the group which has the lowest feed conversion rate. On the other hand, the 1st and control groups was found as similar about this concept. It was observed that the lowest liveweight gain cost in the 1st and 2 nd groups. However 9 cost of liveweight reduced with increasing of ful If at soybean meal level, meanwhile fish growth at Jf?t j*% rtflui* l*M C*fr.*ftr **fi 42& F* i. SOW wC?l»> 1 Off Ca 3» «2T W it
Collections